Psyche & Brein
Moeten psychiatrische diagnoses op de schop?
We moeten af van hokjesdenken, vindt de Belgische Hoge Gezondheidsraad. In een advies raadt ze hulpverleners en de overheid aan om meer naar het verhaal van een unieke patiënt te luisteren in plaats van naar de stoornissen die in de DSM, het handboek voor psychiatrische aandoeningen, staan opgelijst. Klinkt goed. Toch zijn er wat kanttekeningen te maken.
Je eetpatroon vertelt misschien meer over je emoties dan je denkt
Onderzoek toont een duidelijk verband aan tussen emotieregulatie en verstoord eetgedrag
Vakantie! Tijd om voor jezelf te zorgen en zo ook voor je kinderen
Zelfmededogen ondersteunt ons ouderschap en de veerkracht van onze kinderen
Hoorapparaat remt geheugenverlies af
Ouderen die een hoorapparaat dragen zijn daar ook cognitief bij gebaat.
Immuunsysteem doet het brein aftakelen
Verouderende hersenen maken minder nieuwe cellen aan. Mogelijk is het immuunsysteem daar de oorzaak van. Die ontdekking kan helpen om de aftakeling van het brein tegen te gaan.
Waarom we moeilijker gezichten van personen met een andere huidskleur herkennen
Onze hersencellen zijn beter gefinetuned om een onderscheid te maken tussen gezichten die dezelfde huidskleur als de onze hebben.
Moeten we elke dag 7 contacten scoren om gelukkig te zijn?
De Antwerpse spoedarts en psychotherapeut Alain Mahjoub waarschuwt in zijn boek 'Jij bent, dus ik ben' voor de enorme impact van eenzaamheid in onze prestatiegerichte samenleving. Een mens heeft minstens 7 concrete contacten per dag nodig om zich goed te voelen, stelt hij. Klopt dat wel?
Muziekles bevordert wiskunde en Engels
Scholieren die muziekles volgen scoren beter op wiskunde, Engels en natuurwetenschappen.
Geldsom bepaalt eerlijkheid vinder
Een goedgevulde portefeuille wordt vaker teruggebracht dan een lege. Ook persoonlijke items vergroten de kans op terugbrengen.
Hoe re-integreren we de kinderen van IS?
Kinderen van IS-strijders zijn ideologische tijdbommen. Vanaf hun vijfde werden ze systematisch geconfronteerd met geweld en doordrongen van haat tegen het Westen. Hoe kunnen we die ontmijnen?
Waarom zijn zoveel mensen bang van spinnen?
Een bekende theorie luidt: spinnenangst is een overblijfsel van de evolutie. Mogelijk hadden onze voorouders op een bepaald punt in de evolutie een grotere overlevingskans als ze bang waren voor spinnen. Klopt dat?
De helende kracht van placebo's
Placebo’s werken ook als je weet dat je een neppil krijgt. Sterker nog: ze werken zelfs als je die neppil gewoon in huis haalt, maar niet inneemt.
Tieners ergeren zich aan smartphoneverslaafde ouders
Een onderzoek bij ouders en hun tienerkinderen brengt aan het licht dat bijna 1 op de 4 vindt dat de andere verslaafd is aan zijn smartphone en sociale media. En dat is niet wie u wellicht spontaan denkt.
Is zelfkennis het begin van alle rekenknobbels?
Orthopedagoge Elien Bellon zoekt in haar doctoraat aan de KU Leuven uit hoe we kinderen beter kunnen leren rekenen zonder hen voortdurend rekentafels te laten reciteren. Goed beseffen wanneer ze in de fout gaan, blijkt cruciaal in het leerproces van kinderen.
Teamsport beschermt kwetsbare jongeren tegen mentale problemen
Pubers die negatieve ervaringen meemaakten in hun kindertijd zijn mentaal gezonder als zij aan teamsport doen.
Onderwijskwaliteit daalt: Investeer in professionaliseringstrajecten op maat
De kwaliteit van het Vlaams onderwijs gaat achteruit. Jantine Spilt pleit voor investeringen in de professionalisering van leerkrachten door middel van begeleidingstrajecten op maat.
Artificiële intelligentie spoort angsten bij kinderen op
Computergestuurde intelligentie hoeft niet per definitie Hollywoodallures te hebben om opmerkelijk te zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een algoritme dat angsten en depressies bij kinderen proactief op het spoor komt?
'Als je kwaad bent, is zwart-wit-denken lekker'
Gevoelens van onrechtvaardigheid vormen samen met ideologische of religieuze overtuigingen een perfecte voedingsbodem voor radicalisering. 'De psychologie achter radicalisering begrijpen is de eerste stap richting preventie en deradicalisering', zegt Kees van den Bos.