Psyche & Brein
Via het oor een hersenzenuw prikkelen helpt tegen angst
Het stimuleren van een belangrijke hersenzenuw via het oor helpt mensen sneller van hun angsten af.
Met een gelukkige partner leef je langer
Niet alleen het huwelijk, ook het leven duurt langer als je partner gelukkig is.
Hoorapparaat luistert hersenen af
Er wordt een nieuw hoorapparaat ontwikkeld dat kan uitzoeken naar wie je aan het luisteren bent, en zich daaraan aanpast.
Jaloezie verdwijnt vanzelf
We zijn vooral jaloers op aantrekkelijke ervaringen van anderen als ze nog staan te gebeuren. Zijn ze eenmaal geweest, dan zijn we vanzelf minder jaloers.
Mensen met synesthesie zien letters zoals ze vroeger op de koelkast hingen
Synesthesisten zien vaak kleuren als ze bepaalde woorden of letters lezen. Dat zicht blijkt te zijn beïnvloed door magneetletters uit de kinderjaren.
Is de diagnose van de ziekte van Huntington binnenkort geen doodvonnis meer?
Een nieuw medicijn tegen de hersenziekte zit in de pijplijn. De eerste tests op patiënten zijn positief.
Welke triggers zorgen voor een migraineaanval?
Een groot deel van de migrainelijders weet niet waar de hoofdpijn steeds vandaan komt. Neuroloog Jan Versijpt vindt dat niet zo gek. ‘Veel patiënten denken dat bijvoorbeeld fel licht of chocolade migraine uitlokt. Maar voor veel van die triggers bestaat helemaal geen wetenschappelijk bewijs.’
Op zoek naar je eigen identiteit door het schoonheidsideaal na te streven
Jongeren die identiteitsverwarring ervaren, zijn mogelijks gevoeliger voor het internaliseren van schoonheidsidealen.
De beste behandeling tegen trauma's? Beweeg met je ogen
Met een nieuwe therapie zou Elke Van Hoof (VUB) burn-outpatiënten dubbel zo snel terug aan het werk helpen. De 'oogtherapie' EMDR maakt er deel van uit. Wat is dat precies? En kan het werken voor andere problemen dan trauma's? Eos Psyche&Brein sprak enkele weken geleden met expert Marcel van den Hout over EMDR.
Alleenstaanden kampen vaker met mentale problemen
Wie alleen woont, is vaker eenzaam en loopt een hoger risico op een mentale aandoening.
Angstige persoonlijkheid is af te lezen van hersenscan
De afdwalende gedachten van iemand met een angstig karakter zijn herkenbaar op een scan van zijn of haar brein. De scan maakt bovendien inzichtelijker waarom deze mensen vaak angstig zijn, en wat daar mogelijk aan te doen is.
Hoe kunnen we gehoorimplantaten slimmer maken?
Een cochleair implantaat maakt het voor doven en slechthorenden mogelijk om toch te horen. Maar het afstellen van zo'n toestel vereist best nog wat werk. Aan de hand van hersenactviteit slagen ze er aan de KU Leuven in om gehoorimplantaten slimmer te maken.
Artificiële intelligentie zet hersensignalen om in spraak
Als we praten, sturen onze hersenen ons spraakorgaan aan. Wetenschappers zijn erin geslaagd die aansturing af te lezen met hersenscans. En ze konden ze omzetten in verstaanbare woorden en zelfs zinnen.
Ouderen staan positief tegenover virtual reality in de zorg
Virtual reality opent de deur naar innovatieve gezondheidstoepassingen, maar staan oudere patiënten er wel voor open? Dat onderzocht de KU Leuven bij 76 personen tussen 57 en 94 jaar oud.
Verhogen pesticiden risico op autisme?
Wetenschappelijke bewijzen stapelen zich op: bepaalde pesticiden lijken het risico op autisme te verhogen. Het is zaak te achterhalen hoe dat precies in zijn werk gaat.
Onderzoekers vinden een hersenpatroon dat boze dromen voorspelt
Voorafgaand aan en tijdens een droom waarin je woede voelt, treedt er een specifiek patroon van hersenactiviteit op. De bevindingen helpen mogelijk beter begrijpen waar emoties tijdens het dromen vandaan komen.
Speciale hersencellen die gedachten lezen ontdekt
De neuronen werken mogelijk niet goed bij mensen met autisme of een sociale angststoornis.
Is een jonge geweldpleger verloren voor de maatschappij?
Een jongeman die schijnbaar voor het plezier schoppen uitdeelde aan een weerloze man, is volgens gerechtspsychiater Hans Hellebuyck niet meer te redden. 'Zijn gebrek aan empathie is aangeboren. Levenslang opsluiten is de enige oplossing', zegt hij in de krant . Heeft hij gelijk?