Psyche & Brein
De elementaire deeltjes van ons denken
De hersenen wisselen op een dynamische manier tussen verschillende netwerken die telkens maar 50 à 100 ms actief zijn. Die netwerken worden daarom ook de ‘elementaire deeltjes van ons denken’ genoemd. Deze dynamiek geeft ons nieuwe mogelijkheden om verschillende neuropsychiatrische ziektebeelden beter te begrijpen en op te volgen.
Niet (per se) eenzamer door sociale media
Recent onderzoek toont aan dat sociale media ons niet noodzakelijk meer (of minder) eenzaam maken. Vooral belangrijk is de manier waarop we deze sociale media gebruiken.
Twee soorten agressie
Zijn we van nature vredelievend en verpest door de maatschappij, of houdt de samenleving het geweld juist onder controle?
Straf zet niet aan tot betere samenwerking
Samenwerkingsverbanden liggen aan de basis van de menselijke maatschappij. Dat wil niet zeggen dat samenwerken gemakkelijk is: het gaat vaak ten koste van het individueel belang.
De voordelen van voorspel
Pijn bij het vrijen ligt vooral aan te weinig opwinding.
Ontstekingen kunnen Alzheimer stimuleren
Van je eigen immuunsysteem moet je het hebben. Eiwitten die gevormd worden bij een ontsteking, stimuleren de ophoping van β-amyloïde in de hersenen.
"Meer beweging, meer grijze stof", ook van toepassingen bij kinderen
Bewegen is goed voor je. Voor je geest, voor je lichaam, voor je hart én ook voor je hersenen. Een recente studie toont aan dat meer beweging gepaard gaat met meer grijze stof in de hersenen bij kinderen.
Ouders aansprakelijk stellen voor pestende zoon of dochter is geen goed idee
Sinds 1 oktober 2017 kunnen ouders in het Amerikaanse stadje North Tonawanda aansprakelijk gesteld worden voor het pestgedrag van hun kinderen. Op basis van bestaand onderzoek kan echter al op voorhand geconcludeerd worden dat men hiermee de plank misslaat.
Maakt luchtvervuiling tieners ongehoorzaam?
Tieners met een hogere blootstelling aan fijnstof vertonen vaker slecht gedrag, ontdekten wetenschappers van de University of Southern California.
Maken sociale media je ongelukkig of juist wijzer?
‘Sociale media hebben een slechte invloed op onze (geestelijke) gezondheid’, zo luidde de belangrijkste conclusie uit onderzoek dat afgelopen jaar door Royal Society for Public Health (RSPH) werd gehouden. Dit klinkt alarmerend. Of is een nuance op z’n plek?
Zo verhoog je je pijngrens
Twee jaar geleden gaf Eos Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel zich op als proefpersoon voor een experimentele nieuwe therapie voor chronische nekpijn.
Muzikanten hebben minder problemen met gesprekken op een luidruchtige receptie
Onder normale omstandigheden horen ze niet beter dan anderen, maar wel bij achtergrondlawaai.
Sommige mensen durven niet gelukkig te zijn
Ze doen zelfs actieve pogingen om aangename gevoelens te onderdrukken. Duidt dat op een depressie of zit er iets anders achter?
Wanneer menstruatie werk en gezin onmogelijk maakt
Sommige vrouwen hebben voor hun menstruatie zulke zware psychische problemen dat dit hun dagelijks leven hypothekeert. De wetenschap krijgt langzaam zicht op deze ernstige vorm van het premenstrueel syndroom.
Partydrug helpt je van trauma af
De actieve stof in XTC kan je, in combinatie met één sessie psychotherapie, van een posttraumatische stressstoornis af helpen.
Een IQ-test voor alle leerlingen?
Enkele relevante wetenschappelijke bevindingen over intelligentie en IQ-tests op een rijtje.
Feiten en fabels over burn-out
Over burn-out doen heel wat halve en hele waarheden de ronde. Welke houden steek en welke mogen we naar het rijk der fabelen verwijzen?
Leerkrachten met sterk multicultureel bewustzijn creëren betere leeromgeving
Hoewel scholen steeds meer culturen samenbrengen, is het leerkrachtenkorps overwegend wit. Het is daarom van groot belang voor de schoolprestaties van de leerlingen dat leerkrachten een leeromgeving scheppen waarin alle leerlingen zich betrokken voelen.