Psyche & Brein
Hebben wetenschappers de locatie van geluk gevonden in het brein?
Voel je je gelukkig? Het gebeurt allemaal in de precuneus of voorwig, een onderdeel van de grote hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van Kyoto University.
Mannen eten meer in het gezelschap van vrouwen
Uit de resultaten blijkt bijvoorbeeld dat mannen 93 procent meer pizza eten als ze dat samen met een vrouw doen.
Hoe wordt iemand een terrorist?
Welke factoren leiden ertoe dat iemand voor terrorisme kiest? Dat probeert psychologe Anne Speckhard uit te zoeken met veldwerk en empirische gegevens.
Google Glass helpt autistische jongeren emoties 'lezen'
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Universiteit Leiden zijn een experiment gestart om jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) te helpen bij de verwerking van sociale informatie.
Zijn kinderen van religieuze ouders minder altruïstisch?
Een studie over de vrijgevigheid van religieuze kinderen doet nogal wat stof opwaaien – omwille van zijn eerder verrassende conclusie, maar ook omwille van eigenaardigheden in de methodologie.
'Homoseksuelen kan je niet "genezen"'
Een undercoverreportage liet deze week zien hoe homoseksuele mannen in een Chinees ziekenhuis ‘genezen’ worden door middel van elektrische shocks. Onzin, vinden filosofen Pieter R. Adriaens en Andreas De Block.
Waarom vrouwen niet grappig (mogen) zijn
Arrogant of grappig? De radde tong van ‘De Slimste mens Ter Wereld’-deelneemster Danira Boukhriss verdeelt de meningen. Mogen vrouwen niet grappig zijn?
Onbewust ‘horen’ we afstand
Geluid verplaatst zich trager dan licht. Zonder het te beseffen gebruiken we dat verschil in snelheid wanneer we inschatten hoe ver een object van ons verwijderd is.
Een netwerk dat leeft
Wetenschappers hebben een stukje van een rattenbrein digitaal gereconstrueerd.
Waar laten we onze herinneringen?
Ons brein heeft aparte vakjes voor grote herinneringen en voor details. Dat achterhaalden Nijmeegse onderzoekers aan de hand van de game The Sims.
Alzheimergen doet jongeren verdwalen
Jongeren met een genetisch risico op alzheimer raken sneller gedesoriënteerd. Desoriëntatie is daarom een mogelijke voorspeller van de ziekte.
Stotteren zit in de hersenen
Hoewel stress de spraakstoornis duidelijk in de hand werkt, is ze er niet de oorzaak van. Die ligt in de hersenen.
Weg met multitasken (en met smartphones)
Multitasken is nefast voor je productiviteit, en het verhoogt je risico op een burn-out. Dat zegt neuropsychiater Theo Compernolle in een interview met Psyche&Brein. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.
Ons brein is nog flexibeler dan gedacht
Zenuwcellen in onze hersenen maken razendsnel nieuwe associaties aan.
Hoe we herinneringen vormen
Om herinneringen voor lange tijd in ons brein op te slaan, moeten we enkele genen onderdrukken.
Leestoetsen focussen onterecht op snelheid
Leestoetsen op school focussen vaak op snel lezen. Maar snel lezen is niet altijd goed, zo blijkt uit recent onderzoek.
Jong, fit, gezond en … dement
Alzheimer en dementie treffen niet alleen ouderen, er zijn ook patiënten bij wie de eerste symptomen al optreden voor ze 65 zijn.
De vloek van alzheimer opheffen
In Colombia, in de omgeving van de stad Medellín, wonen enkele tientallen families waarvan veel leden getroffen worden door een zeldzame, erfelijke vorm van alzheimer. Hoe wrang het ook klinkt: het tragische lot van deze mensen is een buitenkans voor het alzheimeronderzoek.