Psyche & Brein
Toegang tot elektriciteit = minder slaap
Elektriciteit en kunstlicht werken slaaptekort in de hand. Dat blijkt uit een studie bij jager-verzamelaars.
Groen maakt kinderen slim
Natuur op school geeft het geheugen en de focus van kinderen een boost.
Shot testosteron tegen sociale angst
Wat extra testosteron maakt ons minder angstig. Mogelijk kan het hormoon gebruikt worden voor de behandeling van sociale angst en depressie.
Slapen = studeren
Studenten die gemiddeld zeven uur per nacht slapen, scoren een stuk beter op hun examens dan collega’s die maar zes uur slapen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit Gent. Tot in de vroege uurtjes blokken, is dus geen goed idee, schrijven de onderzoekers.
Virtueel spel helpt patiënten na beroerte
Onderzoekers ontwikkelden een spel dat patiënten die deels verlamd zijn na een beroerte, helpt te herstellen. Het spel moedigt hen in een virtuele omgeving aan de aangetaste ledematen vaker te gebruiken.
Waarom we (niet) kunnen focussen
Twee signaalstoffen spelen een belangrijke rol om ons volledig op iets te concentreren.
Onderzoekers vinden verloren herinneringen terug
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd amnesie bij muizen op te wekken en terug om te keren. De ‘verloren’ herinneringen werden opnieuw opgeroepen door hersencellen te activeren met een bijzondere techniek.
Brein van gepeste pubers is sneller gealarmeerd
Pubers die jarenlang werden uitgesloten door klasgenoten vertonen een sterkere alarmreactie in de hersenen als hun dat later opnieuw overkomt.
Link tussen diabetes, alzheimer en parkinson
Onderzoek bij ratten toont aan dat een ongezond voedingspatroon neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan veroorzaken.
Brainwashing terwijl je slaapt
Een combinatie van foto’s kijken en een dutje met achtergrondgeluid zorgt ervoor dat je van diepgewortelde ideeën af raakt.
Schizofrenie-gen verandert het brein
Onderzoekers wisten al langer dat psychische problemen worden veroorzaakt door een veranderde structuur in de hersenen. Aan de universiteit van Lancaster is nu ontdekt welk gen deze veranderingen veroorzaakt.
Studie en slaap: een geslaagd huwelijk
Wetenschappers wisten al langer dat slaap een gunstig effect heeft op ons geheugen. Braziliaanse wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat voordeel zich precies uit in het brein.
Waarom papa’s niet aan babypraat doen
Terwijl mama’s hun kroost op een kinderlijke manier toespreken om de emotionele band te versterken, zorgen vaders voor de overgang naar de echte, volwassen wereld van taal.
Alzheimer-eiwit bij een op de tien 50-jarigen
Ook wie (nog) geen symptomen heeft van alzheimer heeft vaak al schade in de hersenen. Dat is vooral zo bij hoogopgeleiden, zo blijkt uit een grootschalige internationale studie.
7 zaken die je moet weten over cyberpesten
Voor haar promotieonderzoek ondervroeg Sara Pabian (Universiteit Antwerpen) 2.000 Vlaamse jongeren tussen 10 en 17 jaar over cyberpesten. We vroegen om tekst en uitleg.
Virtueel belaagd
De unieke dynamiek van het internet maakt het pestkoppen bijzonder makkelijk om anderen aan te vallen, te intimideren en te kwetsen. We duiken in het hoofd van de internettrol en gaan in het verweer.
Moeilijk te begrijpen, moeilijk te onthouden
Informatie die met een vreemd accent wordt uitgesproken, is moeilijker te onthouden.
Straffen werkt beter dan belonen
Wat is er beter om het gewenste gedrag te bekomen: de wortel of de stok? Het recentste wetenschappelijk experiment komt uit bij de laatste optie.