Ruimte
Ruimtesonde Juno bereikt eerste keerpunt
Vijf jaar na haar lancering, en een maand nadat zij in een omloopbaan om de planeet Jupiter terechtkwam, bereikte de Amerikaans ruimtesonde Juno haar eerste keerpunt.
Belgische amateurastronomen ontdekken mee unieke dubbelster
De ster was meer dan veertig jaar aanzien voor een enkelvoudige pulserende ster.
Japanse studenten vinden bij toeval zeldzame zwaartekrachtlens
De studenten ontdekten de zeer bijzondere zwaartekrachtlens gevonden tijdens het bestuderen van foto's die gemaakt zijn met de Hyper Suprime-Cam op de Japanse 8,2-meter Subaur-telescoop op Mauna Kea, Hawaii.
‘Belgische’ exoplaneten zijn inderdaad rotsachtig
Luikse astronomen ontdekten onlangs drie aarde-achtige planeten bij dwergster ‘TRAPPIST-1’. Nu zijn er resultaten van hun vervolgonderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop.
NASA start definitief ontwerp en bouw van Mars 2020 rover
NASA heeft groen licht gekregen voor het maken van een definitief ontwerp en het starten van de bouw van de Mars 2020 rover. De nieuwe Marswagen moet in de zomer van 2020 gelanceerd worden en zal in februari 2021 op Mars landen.
De helft van de Belgen ziet de Melkweg niet
Dat valt af te leiden van een kaart die de wereldwijde lichtvervuiling toont.
Juno seint eerste foto Jupiter door
Veel stelt het nog niet voor - amateurastronomen op aarde maken scherpere foto's - maar de Amerikaanse planeetverkenner Juno heeft zijn eerste opname doorgeseind van de reuzenplaneet Jupiter.
Nieuwe, grote ijsdwerg gevonden buiten de baan van Neptunus
Sterrenkundigen hebben een tot nu toe onbekende grote ijsdwerg gevonden die ver buiten de baan van Neptunus in een langgerekte, wijde baan om de zon draait.
Buitenaards leven: tussen wetenschap en science fiction
China gaat zoeken naar buitenaards leven. Hoe realistisch is het dat ze dat ook daadwerkelijk vinden?
Ruimtesonde Juno aangekomen in baan rond Jupiter
De Amerikaanse planeetverkenner Juno is vanmorgen vroeg met succes in een omloopbaan rond de reuzenplaneet Jupiter gebracht.
Werden prehistorische graftombes gebruikt als ‘telescopen’?
Volgens Britse astro-archeologen zouden megalithische bouwwerken wel eens kunnen zijn gebruikt om de zogeheten heliakische opkomst van belangrijke sterren waar te nemen.
Nederlandse radioantenne gaat naar de maan met Chinese missie
Met het instrument willen sterrenkundigen radiostraling meten van de eerste sterren en sterrenstelsels die direct na de oerknal zijn gevormd.
Plannen voor grootste ‘onderwatertelescoop’ ter wereld krijgen vorm
De KM3NeT-detector moet meer inzicht geven in de evolutie van het heelal en in de fundamentele eigenschappen van de moeilijk detecteerbare neutrino’s.
Kijken naar de zon
Op zondag 3 juli 2016 kan je in de Vlaamse volkssterrenwachten naar de zon gaan kijken. Als je door de juiste telescoop kijkt, merk je hoe oogverblindend mooi ze is. Wetenschappers weten trouwens nog altijd niet hoe deze zinderende gasbal precies werkt.
Jonge 'hete Jupiter' werpt nieuw licht op evolutie planetenstelsels
Sterrenkundigen hebben zware, gasvormige planeten ontdekt in omloopbanen rond pasgeboren sterren. De ontdekkingen werpen nieuw licht op de evolutie van planetenstelsels.
Tweede keer zwaartekrachtgolven gedetecteerd
Een zoveelste bevestiging van Einsteins relativiteitstheorie, maar vooral: een nieuw venster op ons universum.
Burgerwetenschappers ontdekken nieuwe cluster van sterrenstelsels
Een voorheen onbekende cluster van sterrenstelsels op grote afstand in het heelal is officieus genoemd naar de ontdekkers, amateurwetenschappers T. Matorny en I.A. Terentev.
Onze plaats in de kosmos
De materie is niet gelijkmatig over het heelal verdeeld. Als we heel sterk uitzoomen, zien we lange slierten van sterrenstelsels die gigantische structuren vormen. Onze Melkweg maakt deel uit van zo’n supercluster, genaamd Laniakea.