Ruimte
Nagloeier van snelle radioflits was geen nagloeier
Een ontdekking die eerder dit jaar met veel tam-tam werd gepresenteerd in Nature is volgens Amerikaanse radioastronomen nergens op gebaseerd.
Planeet KELT-4Ab heeft drie ‘zonnen’ aan zijn hemel
Het is pas de vierde keer dat een exoplaneet is ontdekt die drie ‘zonnen’ aan zijn hemel heeft staan.
Bestaat het aardmagnetische veld bij gratie van de maan?
Het aardmagnetische veld, dat ons tegen kosmische (deeltjes)straling beschermt, dankt zijn bestaan mogelijk aan de maan.
Mogelijke aarde-in-wording ontdekt bij jonge ster
Astronomen hebben, met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een nieuwe opname gemaakt van de planeetvormende schijf rond de nabije zonachtige ster TW Hydrae.
Onze zon zou ‘supervlammen’ kunnen produceren
Veel schade richten 'zonnevlammen' doorgaans niet aan, maar volgens een internationaal team van astronomen is de zon tot veel erger in staat.
Botsende neutronensterren produceren goud
Zeldzame zware elementen zoals goud en platina ontstaan voornamelijk bij de botsing en versmelting van neutronensterren, en niet in supernova-explosies, zoals eerder wel is gedacht.
Plutomanen blijven raadselachtig
Ruimtevaartorganisatie NASA komt met onderzoeksresultaten van de ruimtesonde New Horizons, die op 14 juli vorig jaar dicht langs Pluto scheerde.
Europese missie naar Mars gelanceerd
Het gezamenlijk project van het European Space Agency (ESA) en de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bestaat uit een sonde en lander die de gassen in de atmosfeer van de rode planeet in kaart moeten brengen.
Komeet richtte ravage aan in magnetosfeer Mars
Tijdens de passage werd de planeet gebombardeerd met geladen deeltjes.
Zwarte gaten verbannen materie naar kosmische leemten
Astronomen uit Oostenrijk, Duitsland en de VS denken dat de kosmische ‘leemten’ lang niet zo leeg zijn als gedacht.
Zoekgebied van ‘planeet 9’ is gehalveerd
De zoektocht naar de vermeende negende planeet in ons zonnestelsel wordt dankzij Franse wetenschappers iets makkelijker.
Het lichtgewicht onder de satellieten
NASA heeft een nieuwe mini-satelliet voorgesteld die lichter is dan zijn voorgangers en dat voor een spotprijs. Die satelliet maakt dagelijks duidelijke beelden van onze aardbol.
Ook India bouwt een geavanceerde zwaartekrachtsgolfdetector
Hoe meer van deze detectoren in bedrijf zijn, des te gemakkelijker wordt het om de herkomst van waargenomen zwaartekrachtsgolven vast te stellen.
Atmosfeer van superaarde voor het eerst doorgelicht
Britse astronomen en een doctoraatstudente van de KU Leuven ontrafelden voor het eerst de samenstelling van de atmosfeer van een zogenaamde superaarde.
De toekomstvisie van NASA in 14 posters
Kunnen we ooit op reis naar Mars, Jupiter of Saturnusmaan Titan? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet ons alvast wegdromen met een reeks posters waarop reisbestemmingen in het heelal zijn afgebeeld.
En nu, een observatorium in Limburg?
Komt er een ondergrondse detector voor zwaartekrachtgolven onder het drielandenpunt aan de grens met Nederland en Duitsland?
Zwaartekrachtgolven eindelijk gespot: ‘We got em’
Wetenschappers van de LIGO en Virgo-experimenten hebben het bestaan van zwaartekrachtsgolven, die honderd jaar geleden door Albert Einstein werden voorspeld, bevestigd.
Honderden verborgen sterrenstelsels ontdekt
Achter stofwolken in ons eigen Melkwegstelsel zitten minstens 883 sterrenstelsels 'verborgen'.