Ruimte
Stromend water op Mars lijkt bevestigd
Er is stromend water op Mars. De donkere strepen op berg- en kraterhellingen op Mars zijn gevormd door kort durende stroompjes van extreem zout water.
Ons zonnestelsel is toch vrij gemiddeld
Ons zonnestelsel blijkt minder uitzonderlijk te zijn dan soms wordt beweerd. Dat schrijven twee Amerikaanse astronomen in een artikel in The Astrophysical Journal.
Maandagochtend totale maansverduistering én bloedmaan
Vroege vogels kunnen op maandag 28 september een totale maansverduistering zien - als wolken het feestje tenminste niet verpesten.
Aarde ‘masseert’ de maan
De zwaartekracht van de aarde beïnvloedt de oriëntatie van kleine breuken in de maankorst.
Rotsachtige planeten mogelijk bewoonbaar dankzij ‘airco’
De zoektocht naar bewoonbare planeten is vaak gericht op een mogelijke kopie van de aarde. Wetenschappers van de KU Leuven ontdekten rotsachtige planeten buiten ons zonnestelsel mogelijk veel interessantere kandidaten zijn.
Nieuwe beelden van Pluto tonen een complex hemellichaam
Dat verbaast wetenschappers, want veel activiteit verwacht je niet op een vrijwel atmosfeerloze dwergplaneet met een temperatuur van minder dan 200 graden onder nul.
Hubble 'ziet' groot aantal zeer jonge sterrenstelsels
De Hubble Space Telescope heeft statistische aanwijzingen gevonden voor het bestaan van enorme aantallen sterrenstelsels in het pasgeboren heelal.
‘Binnenkort ontdekken we donkere materie’
Francis Halzen heeft de prestigieuze Balzan-prijs 2015 gewonnen. Onder impuls van de Belg, die al vele jaren in de VS actief is, werd op Antarctica de grootste neutrinodetector ter wereld gebouwd.
Snoeihete ster ontploft binnen 1500 jaar
Binnen nu en 1500 jaar zal er een grote, extreem hete ster in onze Melkweg ontploffen.
Comet Hitchhiker kan van de ene komeet naar de andere 'hoppen'
Technici van NASA hebben een manier bedacht om met één ruimtesonde verschillende kleine hemellichamen in het zonnestelsel (zoals kometen en planetoïden) te bezoeken.
NASA kiest mogelijke nieuwe bestemming voor Pluto-sonde
Het is het kleine Kuipergordelobject 2014 MU69, dat anderhalf miljard kilometer voorbij Pluto om de zon cirkelt.
Hart Melkweg bevat ‘allochtone’ sterren
Recent onderzoek wijst erop dat de sterren in de onmiddellijke omgeving van het centrum van onze Melkweg niet tot een en dezelfde populatie behoren.
Komeetinslagen mogelijk cruciaal voor ontstaan leven
Het ontstaan van leven op aarde is mogelijk op gang geholpen door inslagen van ijzige kometen.
Het universum is traagjes aan het sterven (maar panikeren hoeft niet)
Ons universum wist al heel wat moeilijke fases te overleven, maar nieuw onderzoek toont aan dat het nu toch al enige tijd voorbij haar piek is.
Tiende 'Star Wars-planeet' ontdekt
Voor de tiende maal hebben sterrenkundigen een planeet ontdekt die een baan beschrijft rond een dubbelster - net als Tatooine, de thuisplaneet van Luke Skywalker in de sciencefictionfilm Star Wars.
De zwaartekracht is overal even sterk
Dat is de geruststellende, maar ook voorlopige, conclusie die wetenschappers trekken uit waarnemingen van een verre pulsar, die al meer dan twintig jaar lopen.
Eigenschappen van ringenstelsel Saturnus verklaard
Een internationaal team van wetenschappers heeft ontdekt dat de grootteverdeling van de brokstukjes in de ringen van Saturnus het gevolg is van hun onderlinge interacties.
Astronomen ontdekken verste sterrenstelsel ooit
Het licht van het stelsel heeft er 13,23 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.