Ruimte
Aarde heeft misschien 'haren' van donkere materie
Onze thuisplaneet zou wel eens dunne 'haren' van donkere materie kunnen hebben, die miljoenen kilometers lang zijn.
Astronomen observeren geboorte van een planeet
Astronomen hebben ontdekt dat een jonge planeet op 450 lichtjaar van de aarde nog bezig is met materie uit zijn omgeving aan te trekken.
Meest nabije exoplaneet bestaat waarschijnlijk niet
Aardse verstoring, zoals bewolking, zou valse variaties in het licht van de ster hebben veroorzaakt. Die variaties schreven onderzoekers ten onrechte toe aan een schommelbeweging.
Aarde is 'nat geboren'
Onderzoekers van de universiteit van Hawaï hebben aanwijzingen gevonden dat het water op aarde al sinds het ontstaan van onze planeet aanwezig is.
Nieuwe detector speurt naar donkere materie
De detector bevindt zich in het Laboratori Nazionali del Gran Sasso in Italië, in een watertank, 1.400 meter onder de grond.
Mogelijk ijsvulkanisme op Pluto
Op basis van stereo-opnamen van het Pluto-oppervlak, die afgelopen zomer gemaakt zijn tijdens de scheervlucht van New Horizons, zijn hoogtekaarten samengesteld.
Geen buitenaardse beschaving bij ster KIC 8462852
Uit de richting van de ster KIC 8462852 komen geen signalen die op een buitenaardse beschaving wijzen. Dat is de (voorlopige) conclusie van een 'luistercampagne’ van Amerikaanse astronomen.
Ruimtetelescoop graaft in hart van Melkweg
Astronomen hebben, met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop, een ‘archeologische opgraving’ gedaan in het hart van onze Melkweg.
Zonnestormen verdreven Marsatmosfeer
Uit gegevens van de Amerikaanse ruimtesonde MAVEN blijkt dat er tijdens grote uitbarstingen van de zon veel atmosferisch gas de ruimte in verdwijnt.
Rosetta’s komeet bevat moleculaire zuurstof
Dat is een verrassing. Zuurstofmoleculen gaan namelijk heel gemakkelijk reacties aan, waarbij ze in ozon of water veranderen.
Aarde 1.000 jaar geleden getroffen door extreme zonnestormen
De aarde werd in de achtste en in de tiende eeuw van onze jaartelling getroffen door extreem krachtige uitbarstingen op de zon.
Vijfde Plutomaantje is verrassend klein
Ruimtesonde New Horizons heeft de allereerste foto’s van het Plutomaantje Kerberos naar de aarde gezonden.
Planetoïde passeert op Halloween langs aarde
De aardscheerder is opmerkelijk groot: ongeveer 400 meter.
Mysterieuze ster stelt astronomen voor een raadsel
Satelliet Kepler heeft een bijzondere ster ontdekt. De ster wordt af en toe vrijwel compleet verduisterd door … ja, door wat eigenlijk?
Marskiezels zijn tientallen kilometers verplaatst door water
De vorm van sommige stenen op Mars wijst erop dat ze ooit tientallen kilometers zijn meegesleept door een rivier.
IJswater en blauwe atmosfeer op Pluto
De hemel van dwergplaneet Pluto is blauw gekleurd, blijkt uit kleurenfoto's. En wat meer is: op sommige plaatsen is ijswater gedetecteerd.
Oeroude meren op Mars
Nieuw onderzoek heeft bevestigd dat er meer dan drie miljard jaar geleden meren waren op de rode planeet.
Moederziel alleen op Mars
Woensdag 7 oktober gaat The Martian in première. De film over een ruimtevaarder die alleen achterblijft op Mars is gebasseerd op het sciencefictionboek van computertechnicus Andy Weir. Eos sprak met de auteur.