Ruimte
Hoe exploderende sterren en toeval meer vertellen over bliksem
Een team van wetenschappers uit verschillende vakgebieden heeft, bij toeval, ontdekt dat exploderende sterren meer vertellen over de oorzaak van bliksem.
Hubble-telescoop viert 25-jarig bestaan
Met de lancering van Hubble Space Telescope, op vrijdag 24 april precies een kwart eeuw geleden, brak een nieuwe fase aan voor de astronomie.
Speurtocht naar hoogontwikkelde aliens levert niets op
Bij een onderzoek van honderdduizend sterrenstelsels zijn geen sporen gevonden van een hoogontwikkelde buitenaardse beschaving.
Pluto voor het eerst in kleur
New Horizons heeft de eerste (vage) kleurenfoto van Pluto doorgestuurd, en in juli arriveert de ruimtesonde bij de planeet, die dan eindelijk zijn geheimen prijs moet geven.
Gaat donkere materie toch interacties aan?
Astronomen hebben een intrigerende aanwijzing gevonden dat donkere materie niet alleen gevoelig is voor de zwaartekracht, maar ook andersoortige interacties met zichzelf aangaat.
Complexe organische moleculen ontdekt bij jonge ster
De ontdekking bevestigt dat de omstandigheden waaruit aarde en zon zijn voortgekomen niet uniek zijn in het heelal.
Zon vertoont tweejaarlijkse 'seizoenen'
Behalve een elfjaarlijkse activiteitscyclus vertoont de zon ook korter durende 'magnetische seizoenen' met een periode van iets minder dan twee jaar.
Zwarte gaten slokken toch niet alles op
Een nieuwe paper toont aan dat zwarte gaten toch geen materie of energie zo maar kunnen laten verdwijnen. Een wiskundige onnauwkeurigheid lag aan de basis van het probleem.
De maan heeft twee ‘staarten’
Onze naaste begeleider sleept een staart van minuscule stofdeeltjes achter zich aan.
Kometen kleurden Mercurius donker
Koolstofrijk komeetstof is vermoedelijk de oorzaak van de zeer geringe reflectiviteit van het Mercuriusoppervlak - de planeet weerkaatst maar een paar procent van het opvallende zonlicht.
Curiosity vindt stikstof in Marsbodem
Een speciaal meetinstrument aan boord van de Marswagen deed die bijzondere ontdekking
Dwars door de wolken kijken
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen maakten gebruik van een warmtecamera om dwars door de wolken naar de zon te kijken.
Welke kleur heeft buitenaards leven?
Wetenschappers hopen op basis van kleuren mogelijk leven op andere planeten te ontdekken.
Vrijdag verduistert de zon
Vrijdagvoormiddag beleven we het sterrenkundige hoogtepunt van 2015. De maan beweegt die dag precies tussen de aarde en de zon door.
Grootste Jupitermaan heeft ondergrondse oceaan
Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop zijn aanwijzingen gevonden dat zich onder het oppervlak van de grote Jupitermaan Ganymedes een oceaan bevindt.
Kan komeetsonde Philae ontwaken?
Wetenschappers van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart DLR doen pogingen om in contact te komen met de zoekgeraakte komeetlander Philae.
Saturnusmaan heeft heetwaterbronnen
Volgens de wetenschappers ontstaan de deeltjes waarschijnlijk op plekken waar heet, mineraalrijk water uit de rotskern van Enceladus in contact komt met koud water.
Mars had ooit zijn eigen ‘Atlantische Oceaan’
Vier miljard jaar geleden was er een primitieve oceaan op Mars die meer water bevatte dan de Noordelijke IJszee op aarde.