Ruimte
Rosetta fotografeert eigen schaduw op komeet
De foto's die tijdens de manoeuvre (op een afstand van slechts zes kilometer) zijn gemaakt tonen details van elf centimeter groot.
Komeet(je) overleeft scheervlucht langs zon
De afgelopen dagen is er een kleine komeet langs de zon gescheerd. Dat gebeurt wel vaker, maar deze komeet is in twee opzichten bijzonder.
Is donkere materie oorzaak van aardse catastrofes?
Donkere materie in de schijf van de Melkweg zou de banen van kometen verstoren en het inwendige van de aarde extra opwarmen – twee verschijnselen die in verband worden gebracht met massa-uitstervingen.
Mysterieuze pluimen op Mars: wolken of 'poollicht'?
De pluimen zijn in het voorjaar van 2012 waargenomen door amateursterrenkundigen op aarde.
‘Nu al naar Mars gaan is onverantwoord’
Enthousiasme alom deze week: er is een Belg in de running voor een one way ticket naar Mars. Ruimtevaartexperts zijn minder blij met het Mars One project. 'Een complete aanfluiting van wat ruimtevaart zou moeten zijn.'
Oorsprong Tsjeljabinsk-meteoroïde blijft onduidelijk
Twee jaar jaar geleden explodeerde een ongeveer twintig meter groot brokstuk van een planetoïde uiteen boven de Russische stad Tsjeljabinsk.
Ook donkere materie in binnendelen melkwegstelsel
Dat blijkt uit een zorgvuldige analyse, uitgevoerd door drie Europese natuurkundigen.
Miljarden planeten waarop leven mogelijk is
Australische planeetwetenschappers hebben berekend dat er alleen al in onze Melkweg honderden miljarden aardeachtige planeten zijn waarop leven mogelijk is.
Worden mensen Aliens?
Telkens wanneer aarde-achtige exoplaneten worden ontdekt, reist de vraag: wanneer gaan we er heen?
Merkwaardige lichtflits na zes jaar verklaard
Een lichtflits die op 21 januari 2009 werd vastgelegd blijkt veroorzaakt te zijn doordat een ster uiteengerukt en verzwolgen werd door een zwart gat.
Rosetta-komeet bestaat mogelijk uit twee delen
De eerste uitgebreide resultaten van de komeetlanding van eind vorig jaar zijn deze week gepubliceerd in Science.
Mysterieuze ruimteknal waargenomen
De ware aard van de mysterieuze radioflitsen is nog niet opgehelderd, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.
Dawn krijgt Ceres in het vizier
De Amerikaanse ruimtesonde Dawn heeft de eerste redelijk gedetailleerde foto's gemaakt van zijn volgende reisdoel: de dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel.
Marslander Beagle-2 alsnog gevonden
De Beagle-2 liftte mee met de Europese ruimtesonde Mars Express en moest op 25 december 2003 een zachte landing op Mars maken. Maar na de geplande touchdown liet hij niets meer zich horen.
Forse planetoïde nadert aarde
Het ongeveer vijfhonderd meter grote object passeert op 26 januari op 1,2 miljoen kilometer – ongeveer driemaal de afstand aarde-maan.
Nieuwe telescoop opent jacht op exoplaneten
Met de Next-Generation Transit Survey (NGTS) wordt naar exoplaneten gezocht die vóór hun moederster langs trekken en daarbij het licht van de ster enigszins verzwakken.
Kepler ontdekt duizendste ‘leefbare’ exoplaneet
Astronomen hebben acht nieuwe planeten ontdekt die zich op zodanige afstanden van hun moedersterren bevinden dat er vloeibaar water op hun oppervlak kan bestaan.
Recycle-raket maakt vrijdag cruciale test
Het commerciële bedrijf SpaceX wil iets nieuws proberen: na vertrek moet een gedeelte met raketmotoren weer zachtjes landen op aarde.