Ruimte
Race tegen de klok op komeet
Kometenlander Philae is niet in het beoogde landingsgebied Agilkia terechtgekomen. Doordat de verankering mislukte, stuitte de lander naar schatting één kilometer omhoog.
Herbekijk de komeetlanding
De hoogtepunten van de landing, inclusief het moment suprême.
Komeetlanding was een succes
Het is gelukt. Rosetta-lander Philae maakte woensdag rond 17 uur onze tijd een geslaagde landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Astronomen spreken van een historische gebeurtenis voor de ruimtevaart.
Landing op komeet: voorproefje
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een animatievideo online gezet van de landing op komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Zo landt Europa op een komeet
Philae, het landingstoestel van de Europese ruimtesonde Rosetta, moet een zachte landing maken op een komeet - iets wat nog nooit eerder is gedaan.
Landingsplaats Philae heet voortaan Agilkia
De plaats op de kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waar Philae, de lander van de Europese komeetverkenner Rosetta, op woensdag 12 november wil landen heeft een naam: Agilkia.
Antares-raket explodeert op lanceerplatform
Een onbemande Antares-raket is dinsdagavond geëxplodeerd, enkele seconden na de lancering. Het toestel zat vol voorraden voor het internationale ruimtestation ISS.
Komeet 67P ruikt naar rotte eieren en paardenstal
Hoe ruikt een komeet? Dankzij een instrument van de Europese kometensonde Rosetta, die sinds enkele maanden om komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt, weten we het.
Glazen bol voor zonnestorm
Zonnestormen ontstaan doordat een 'gevlochten koord' van magnetische flux een plasmawolk veroorzaakt.
Marssondes brengen voorbijrazende komeet in beeld
De drie operationele Amerikaanse Marsverkenners die momenteel in een baan rond de rode planeet draaien, hebben zondagavond de scheervlucht van komeet C/2013 A1 Siding Spring probleemloos overleefd.
’Hubble’ spoort extra doelwitten op voor Pluto-sonde
Met de Hubble-ruimtetelescoop zijn drie kleine hemellichamen ontdekt waar de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons na zijn bezoek aan Pluto, in juli 2015, naartoe zou kunnen vliegen.
Melkweg rooft nabije sterrenstelsels leeg
Uit waarnemingen met radiotelescopen blijkt dat onze naaste galactische buren verstoken zijn van gas waaruit nieuwe sterren kunnen ontstaan. De vermoedelijke dief is bekend: dat is onze Melkweg.
Maan was kort geleden nog vulkanisch actief
Tot nu toe werd altijd gedacht dat het maanvulkanisme een miljard jaar geleden uitdoofde, maar de Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter ontdekte zeventig kleine lavastromen die tussen de achttien à vijftig miljoen jaar oud zijn - geologisch gesproken extreem jong.
‘Gezicht’ van de maan is deels vulkanisch
Gegevens die zijn verzameld door twee NASA-maansondes wijzen erop dat het ‘gezicht’ van de maan een vulkanische oorsprong heeft.
Radar-raadsel in Titan-meer
Planeetonderzoekers hebben een mysterieuze structuur ontdekt in Ligeia Mare, een van de grote methaanmeren op de Saturnusmaan Titan.
Aards water is ouder dan de zon
Een groot deel van het water in ons zonnestelsel is afkomstig van ijs dat vóór de geboorte van de zon is ontstaan.
Indiase planeetverkenner komt aan in baan rond Mars
De satelliet is in een baan rond de planeet gebracht en moet daar de dampkring van Mars bestuderen.
Planck-metingen halen BICEP2-resultaten onderuit
Nauwkeurige metingen aan de verdeling van stof in ons eigen melkwegstelsel lijken af te rekenen met de resultaten van de BICEP2-telescoop op de Zuidpool, die eerder dit jaar werden gepresenteerd.