Ruimte
Nieuwe computersimulatie geeft realistisch beeld van het heelal
Het Illustris-project heeft de eerste resultaten gepresenteerd van een nieuwe grote computersimulatie van de grootschalige structuur van het heelal en het ontstaan van sterrenstelsels.
Lancering Nederlandse arm ISS weer uitgesteld
De European Robotic Arm (ERA) wordt op zijn vroegst in november 2015 gelanceerd.
Aarde wordt elke zes maanden getroffen door asteroïde
De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden, rotsblokken uit de ruimte.
Peggy, kersvers mini-maantje van Saturnus
Het is een poreuze ijsbal met een middellijn van ongeveer één kilometer - véél kleiner dan de andere ijsmanen van de geringde planeet.
Lichtende nachtwolken worden talrijker
De toegenomen frequentie lijkt verband te houden met een daling van de temperatuur op grote hoogte in de atmosfeer.
Astronomen ontdekken recept voor stervorming
Astronomen hebben een nieuwe manier gevonden om het tempo te voorspellen waarin een moleculaire gaswolk – een stellaire kraamkamer – nieuwe sterren produceert.
Wetenschappers reconstrueren ‘mega-inslag’
De planetoïde sloeg een krater met een middellijn van vijfhonderd kilometer en veroorzaakt kolossale aardbevingen en tsunami’s.
Saturnusmaan Enceladus heeft een verborgen oceaan
Nieuwe resultaten van de ruimtesonde Cassini, die al tien jaar om de planeet Saturnus cirkelt, bevestigen dat er onder de korst van de kleine ijsmaan Enceladus een diepe oceaan schuilgaat.
Eerste Copernicus-satelliet de lucht in
De Sentinel-1A is donderdag vanuit Frans-Guyana de lucht ingegaan. Het is de eerste in een familie Europese Copernicus-satellieten die de aarde moeten monitoren.
De maan is 4,47 miljard jaar oud
Een internationaal team van planeetwetenschappers heeft vastgesteld dat de maan ongeveer 100 miljoen jaar na de geboorte van het zonnestelsel is ontstaan.
Maangesteente mogelijk droger dan gedacht
De schattingen van de hoeveelheid water in oude maangesteenten moeten mogelijk worden bijgesteld.
Hubble fotografeert komeet die langs Mars zal scheren
NASA heeft een opname gepresenteerd van de komeet die op 19 oktober op een afstand van slechts 135.000 kilometer langs de planeet Mars zal scheren.
Astronauten eindelijk aangekomen bij ISS
Een Sojoez-ruimtecapsule, met daarin een Amerikaan en twee Russen, is vrijdag met een vertraging van 2 dagen aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS.
Kometensonde Rosetta richt blik op bestemming
Op 20 en 21 maart heeft de Europese ruimtesonde Rosetta, voor het eerst sinds hij in januari uit zijn winterslaap is ontwaakt, een glimp opgevangen van de komeet waarnaar hij op weg is.
Ook levenloze planeten kunnen een zuurstofrijke atmosfeer hebben
Zuurstof is geen goede indicator van leven op een exoplaneet. Volgens Amerikaanse onderzoekers is de aanwezigheid van water al voldoende om zo’n wereld een zuurstofrijke atmosfeer te geven.
Niet alleen planeten hebben ringen
Astronomen hebben een ringenstelsel aangetroffen rond een centaur-planetoïde. Erg bijzonder, want voorheen waren enkel ringen bekend rond planeten.
Krachtpatser ziet barensweeën van het heelal
Amerikaanse astronomen beweren het eerste experimentele bewijs voor te hebben voor de theorie dat het heelal na de oerknal razendsnel is uitgebreid. Deeltjesfysicus Pierre Van Mechelen (UAntwerpen) schat de ontdekking naar waarde.
Aarde ontsnapte in juli 2012 aan gevolgen van 'superstorm' op de zon
De aarde is in juli 2012 ternauwernood ontsnapt aan de gevolgen van een 'superstorm' op de zon.