Ruimte
Nieuw bewijs voor Big Bang-theorie
Amerikaanse wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden voor de oerknal op basis van waarnemingen met een telescoop op de Zuidpool. Het gaat om het eerste directe bewijs voor de Big Bang. Volgens collega's is de ontdekking een Nobelprijs waard.
Mercurius was ooit 14 kilometer groter
Dat blijkt uit onderzoek aan oppervlaktestructuren, vastgelegd door de Amerikaanse planeetverkenner Mercurius.
Alle rode dwergen hebben planeten
Elke rode dwergster in het Melkwegstelsel wordt waarschijnlijk vergezeld door minstens één planeet. Die conclusie trekken Britse astronomen.
NASA presenteert 715 nieuwe exoplaneten
Het aantal bekende exoplaneten – planeten buiten ons zonnestelsel – is in één klap flink toegenomen. NASA-satelliet Kepler heeft er verzameld liefst 715 nieuwe verzameld. En daarmee is de teller op ongeveer 1.700 komen te staan.
Astronoom ziet rotsblok inslaan op de maan
De Spaanse astronoom José Madiedo van de universiteit van Huelva heeft op 11 september 2013 een rotsblok zien inslaan op de maan. De helderste tot nu toe waargenomen.
Waterdamp ontdekt in atmosfeer ‘hete jupiter’
Amerikaanse astronomen hebben waterdamp ontdekt in de dampkring van een Jupiter-achtige planeet die in een krappe baan om de nabije ster Tau Boötis cirkelt.
Ruimtetoerisme en de toekomst van de ruimtevaart
Sterrenkundige Christoffel Waelkens (KU Leuven) en Cees Faes van SXC gingen in gesprek over de toekomst van de (commerciële) ruimtevaart tijdens het Grijze Cellen-debat van Eos in Handelsbeurs Gent.
ESA gaat op planetenjacht
Het Europese ruimteagentschap zal in 2024 een nieuwe ruimtetelescoop lanceren die naar planeten buiten ons zonnestelsel gaat speuren. De nieuwe missie heeft de naam PLATO gekregen, de afkorting van ‘Planetary Transits and Oscillations of stars'.
Neutrino's veranderen 's nachts
Voor de eerste keer heeft een neutrino-detector aangetoond dat neutrino's van vorm veranderen wanneer ze door de aarde reizen.
Raadsel van 'paddenstoel' op Mars opgelost
Het mysterie van Pinnacle Island is opgelost.
Vier verre clusters van sterrenstelsels ontdekt
Een internationaal team van astronomen heeft vier verre clusters van sterrenstelsels opgespoord. Het licht van de verste van de vier heeft er meer dan tien miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.
Oudste ster gevonden
Een team van astronomen heeft de tot nu toe oudste ster van het heelal ontdekt. Hij werd 13,7 miljard jaar geleden gevormd, kort na de oerknal.
Verse Marskrater gefotografeerd
De planeet Mars wordt minstens tweehonderd keer per jaar getroffen door een brok puin. Soms levert dat een spectaculair resultaat op.
Eerste sterrenstelsels groeiden dankzij botsingen
De eerste zware sterrenstelsels waren het resultaat van een korte, maar hevige stervormingsperiode die enkele miljarden jaren na de oerknal op gang kwam.
Chinees maankarretje Yutu in de problemen
De Chinese maanwagen Yutu, die in december op de maan werd neergezet door de lander Chang'e-3, is in problemen geraakt door een technisch mankement.
Jarige Opportunity ontdekt water op Mars
Marsrobot Opportunity viert tien jaar marsonderzoek met weer een nieuwe ontdekking: een komeetinslag maakte de regio die hij momenteel verkent onleefbaar.
Belgische wetenschapper ontdekt exoplaneet
Een internationaal team sterrenkundigen onder leiding van de Belg Vincent Van Eylen heeft een nieuwe exoplaneet ontdekt: Kepler-410A b.
Europese sonde Rosetta is weer wakker
Sonde Rosetta is na een winterslaap van 957 dagen wakker worden. Rosetta moet een komeet achtervolgen en een een lander op diens oppervlak plaatsen.