Samuel Helsen
Samuel Helsen is klimaatwetenschapper en geograaf aan de KU Leuven, weerexpert bij NoodweerBenelux en blogt over het klimaat en bijzondere weerfenomenen.
Meest behandelde onderwerpen:
Zo ontstond de indrukwekkende windhoos boven Antwerpen
Maandagavond veroorzaakte een windhoos heel wat schade in Kapellen en Brasschaat. Windhozen zijn vrij zeldzame fenomenen in onze contreien, zeker tijdens de herfstperiode. Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen legt uit hoe deze windhoos kon ontstaan.
Drie vragen en antwoorden over de tropische nazomer
De meteorologische herfst is al op 1 september begonnen, maar daar zullen we de komende dagen weinig van merken. Klimaatwetenschapper en weerexpert Samuel Helsen legt uit waar de hoge temperaturen vandaan komen en hoe uitzonderlijk ze zijn.
De shelfcloud: een onheilspellende wolkenformatie
Je krijgt deze even dreigende als prachtige wolken vaak te zien aan het einde van een warme zomerperiode. Deze zogenaamde ‘shelfclouds’ of ‘plankwolken’ kondigen zwaar onweer aan. Klimaatwetenschapper Samuel Helsen van de KU Leuven legt uit hoe ze ontstaan.
Noordpoolijs bereikt recordlage omvang
Het gaat niet goed met het zee-ijs op de Noordpool. Nog nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was de omvang van het arctische zee-ijs zo klein in deze periode van het jaar. De record-hitte rond Siberië van de afgelopen tijd laat duidelijk z’n sporen na.
Hoe de straalstroom ons weer beïnvloedt
Voor vele Vlamingen zal het begrip ‘straalstroom’ meteen een belletje doen rinkelen. Het weerfenomeen werd voor het eerst geïntroduceerd door voormalig VRT-weerman Armand Pien en is vandaag de dag nog steeds een bekend begrip in de volksmond. Ook binnen de meteorologie is de straalstroom nog steeds een veelgebruikt concept. De ligging van de straalstroom heeft immers een belangrijke invloed op ons weerbeeld.