Samuel Helsen
Samuel Helsen is klimaatwetenschapper en geograaf aan de KU Leuven, weerexpert bij NoodweerBenelux en blogt over het klimaat en bijzondere weerfenomenen.
Meest behandelde onderwerpen:
Kunnen we dit jaar een strenge winter verwachten?
Elk jaar opnieuw verschijnen er al in oktober sensationele berichten over de ijskoude winter die ons te wachten zou staan. Zijn zulke seizoensvoorspellingen wel betrouwbaar? Weerexpert Samuel Helsen geeft tekst en uitleg.
Zes vragen en antwoorden over de aanhoudende droogte
De bodem is kurkdroog. De natuur en landbouwgewassen snakken naar water. Wat is de link met klimaatopwarming en hoe kunnen we onszelf weerbaarder maken tegen droogte?
Vijf vragen en antwoorden over stormen
Stormen komen de laatste jaren vaker in het nieuws en dat heeft een reden. Sinds 2019 krijgen ze namelijk een naam, waardoor ze meer tot de verbeelding spreken en er makkelijker over gecommuniceerd kan worden. Hoe ontstaan stormen juist? En komen ze vaker voor door klimaatverandering? Weer- en klimaatexpert Samuel Hensen legt het uit.
Wat kunnen we leren over het nieuwste klimaatrapport van het IPCC?
De resultaten van het nieuwe klimaatrapport zijn alles behalve hoopgevend. Zo zou de kans groot zijn dat we in de komende decennia al de 1,5°C grens overschrijden en dat we afstevenen op een temperatuurstijging van 2°C of meer. Extreme weergebeurtenissen nemen wereldwijd toe en de link met de klimaatopwarming daarin is duidelijk.
Hoe de wateroverlast van de voorbije week kon ontstaan
Eerder deze week veroorzaakten hevige regen- en onweersbuien heel wat wateroverlast en modderstromen in de centrale en oostelijke delen van België. Waar kwam al die neerslag vandaan?
Hoe Saharastof het weer beïnvloedt
Gisteren bereikte een stofwolk met Saharazand onze contreien. De aanwezigheid van het Saharazand zorgde niet alleen voor prachtige taferelen, maar had ook tot gevolgd dat de zon veel moeite had om zich te laten zien en dat de lucht grijs-wit kleurde.
Van barre winterkou naar vroege lente, is dat uitzonderlijk?
Vorige week vroor het de stenen uit de grond en hadden we te maken met een stevige winterprik. Dit weekend staat de lente voor de deur en mogen we temperaturen boven 15°C verwachten. Hoe komt het dat het weer nu zo abrupt omslaat en hoe uitzonderlijk is dat? Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen legt het uit.
November 2020 was warmste novembermaand ooit
Alweer is een globaal temperatuurrecord gesneuveld. De afgelopen novembermaand was wereldwijd de warmste ooit gemeten. Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen geeft tekst en uitleg.
Waarom is het vaak mistig in de herfst?
De herfst is in het land. De bomen verkleuren en het wordt stilaan kouder. De komende dagen is er ’s nachts en ’s ochtends ook steeds kans op mist. Maar waarom ontstaat er vaak mist in de herfst, en wat is mist precies? Weerexpert Samuel Helsen van NoodweerBenelux legt het uit.