Sara Vicca
Biologe Sara Vicca (Universiteit Antwerpen) volgt het verhaal rond klimaatverandering op de voet. In haar eigen onderzoek gaat het vooral over hoe klimaatverandering de koolstofcyclering in bossen en andere land-ecosystemen beïnvloedt. Op hun beurt beïnvloeden deze responsen klimaatverandering, soms via een positieve feedback (versterkend), soms via een negatieve (afzwakkend).
Sara Vicca won in 2014 ook de Eos Pipet voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen.
Meest behandelde onderwerpen:
Hier komt de recordhitte vandaan
Donderdag wordt wellicht de warmste dag in België sinds de eerste metingen. Wat is de oorzaak van die hitte, en heeft de klimaatverandering er iets mee te maken?
De zorgen van de jonge betogers zijn gerechtvaardigd
Wetenschappers van over de hele wereld spreken hun steun voor de klimaatspijbelaars uit in een open brief in het vakblad Science. Onder andere biologen Sara Vicca en Joke Van den Berghe van UAntwerpen en klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele van UCLouvain schreven mee.
Waarom is het zo droog?
Het is droog… heel droog. Momenteel zelfs droger dan recordzomer 1976. Droogte komt alsmaar vaker voor, en dat zal niet meteen veranderen. Daar zorgt de klimaatverandering wel voor.
Bossen zijn nog koeler dan gedacht
Bossen kunnen de gevolgen van een hittegolf milderen. Hun diepe wortels spelen hierbij een cruciale rol.
De hobbelige weg naar een nul-uitstoot: waar zitten we?
Om nog een kans te maken om de opwarming van de aarde tot 2 °C te beperken, moet de uitstoot zo snel mogelijk beginnen dalen. Hoe later de piek, hoe sterker de daling die we later moeten realiseren.
‘Ruim onder’ 2°C opwarming, deel 2: (Hoe) kan die doelstelling nog gehaald worden?
De opwarming van de aarde beperken tot 2° C of minder vergt een snelle en volledige transitie naar een koolstofneutrale economie. Deze omschakeling is niet enkel noodzakelijk, maar ook wenselijk en haalbaar.
‘Ruim onder’ 2°C opwarming, deel 1: De klimaatdruppel van Donald en co?
Je zou denken dat anno 2017 iedereen inziet dat klimaatopwarming echt is en dringend moet aangepakt worden. En toch….
Antwoorden aan een klimaatscepticus
Doorgaans is het beter niet rechtstreeks te reageren op uitlatingen van klimaatsceptici. Ze staan immers niet open voor een discussie gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Ik ga hier toch in op de commentaren, omdat de antwoorden erop duidelijk maken hoe feiten verdraaid worden om twijfel te zaaien over klimaatverandering
Het land als buffer tegen klimaatverandering – maar voor hoe lang?
Landecosystemen zoals bossen en graslanden wisselen enorme hoeveelheden CO2 uit met de atmosfeer. Globaal gezien circuleert maar liefst 12 keer meer CO2 dan de mens uitstoot doorheen de ecosystemen (opname via fotosynthese, afgifte via respiratie). Dit betekent dat een relatief klein onevenwicht in deze uitwisselingsbalans een belangrijk effect kan hebben op ons klimaat.