Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Erkenning voor strijd tegen tropische ziekten
De Nobelprijs voor de Geneeskunde focust dit jaar op de strijd tegen parasitaire ziekten, die jaarlijks wereldwijd – maar vooral in armere gebieden – honderden miljoenen slachtoffers maken.
'De stamhouder' op shortlist van Libris Geschiedenis Prijs
Het boek waarin oud-journalist Alexander Münninghoff zijn ongelofelijke familiegeschiedenis uit de doeken doet, staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2015. Eos Memo sprak met de auteur.
Belgen poetsen zonnevlekkengetal op
Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht hebben het "langstlopende wetenschappelijk experiment" herbekeken.
Zoektocht naar E.T. in stroomversnelling
Een Russische zakenman pompt honderd miljoen euro in de zoektocht naar buitenaards leven. Aan het Amerikaanse SETI-instituut zijn wetenschappers al een halve eeuw vruchteloos op zoek naar E.T.
Mysterieus Weyl-fermion na 85 jaar geïdentificeerd
De deeltjes zouden de rol van elektronen kunnen overnemen en hypersnelle elektronische circuits mogelijk maken – interessant voor kwantumcomputers.
'De speltheorie is universeel, dat maakt haar zo mooi'
Afgelopen weekend overleed de beroemde wiskundige John Nash (86). Enkele jaren geleden ontving hij een eredoctoraat van de UAntwerpen, en Eos was daarbij.
LHC opent jacht op donkere materie
Botsingsenergieën tot 13 TeV geven de fysici in Genève uitzicht op de detectie van een hele rist nieuwe deeltjes. Mogelijk licht hun vondst een tipje van de sluier over donkere materie.
Gezichten ‘voorspellen’ op basis van DNA
Peter Claes ontwikkelde een revolutionaire techniek om gezichten te ‘voorspellen’ op basis van genetisch materiaal. Eos sprak met de Leuvense ingenieur.
Gist krijgt ‘kunstchromosoom’
Nieuwe mijlpaal in de synthetische biologie: wetenschappers plaatsen met succes een volledig kunstmatig samengesteld chromosoom in een gistcel.