
Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:


13,5 miljard jaar geleden trok de kosmische mist op (en de Webb-telescoop heeft dat nu gezien)
Het licht in het heelal ging pas echt aan na de vorming van de eerste sterren, ongeveer driehonderd miljoen jaar na de big bang. Met die kosmische dageraad trok ook de kosmische mist op, waardoor alle licht uiteindelijk ongehinderd kon reizen.


Mini-zwart gat vliegt als een naald of kogel door je heen
Oer-zwarte gaten zouden niet zijn gevormd uit ingestorte sterren, maar uit fluctuaties vlak na de oerknal. Wat zou er gebeuren als er zo eentje ons pad kruist?


Onderaardse ‘continenten’ belemmeren stroming in mantel
De aardmantel bestaat uit heet maar vast gesteente dat niettemin traag voortbeweegt. Maar niet overal vloeit het mantelgesteente even vlot.

Trager dan het traagste modem: waarom denken we aan een slakkengang?
Onze zintuigen werken bijzonder snel. De verwerking van zintuiglijke gegevens in onze hersenen gebeurt daarentegen 100 miljoen keer trager. Amerikaans neurologen stellen in een bijzonder origineel artikel de hamvraag: waarom leven we aan 10 bits per seconde?

Hoe belandde een Afrikaanse parasiet in een middeleeuwse Brugse beerput?
Kooplieden brachten ook onbewust zaken van heinde en ver mee naar laatmiddeleeuws Vlaanderen. In een vijf eeuwen oude beerput zijn eitjes gevonden van een parasitaire worm die normaal enkel in en rond de tropen voorkomt.

Bewaarde voetafdrukken onthullen: twee verschillende mensachtigen hebben elkaar in levenden lijve ontmoet
Voor het eerst is er bewijs dat twee verschillende mensachtigen elkaar hebben ontmoet. Hun bewaarde voetafdrukken vertellen dat ze anderhalf miljoen jaar geleden op dezelfde dag op dezelfde plek zijn geweest.
800 jaar oude Noorse sage is echt gebeurd, blijkt uit analyse op skeletresten bij kasteelruïne
Een passage uit een middeleeuwse Noorse sage blijkt echt gebeurd te zijn geweest.

Clovisjagers zetten hun speer in de grond
Speren lenen zich tot verschillende jachttechnieken. In steentijd-Amerika zouden ze bijvoorbeeld ook zijn gebruikt om afstormende mammoeten en ander groot wild zichzelf te laten spietsen.

Nachtverlichting maakt boombladeren taai
Stadsbomen ontvangen vaak meer licht dan bomen op het platteland. Mogelijk investeren ze die extra energie in bescherming tegen insecten.