Stijn Dierckx
Stijn Dierckx is praktijkassistent wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.
Meest behandelde onderwerpen:
Onze favoriete wiskundigen
De geschiedenisboeken van de wiskunde puilen uit met knappe koppen en hun belangrijke bijdrages. Maar wie is nu de populairste, de indrukwekkendste of de meest tot de verbeelding sprekende wiskundige aller tijden? Wij opteren alvast voor deze illustere figuren.
Wanneer het leven in 8 of 24 dimensies meer comfort biedt
3D mag dan wel onze vertrouwde wereld zijn, voor wiskundigen is het leven in 8D of 24D soms veel eenvoudiger.
Hoe wiskunde en origami elkaar naar nieuwe hoogtes stuwen
Op papier heeft origami weinig uitstaans met de wetenschappelijke wereld. Maar in de praktijk vindt een verregaande verstrengeling plaats tussen de vouwtechniek en de wiskunde. Die leidde tot toepassingen die zelfs in de ruimtevaart hun nut bewijzen.
De kloof tussen taal en wiskunde gedicht
Naar aanleiding van de nationale gedichtendag schrijven de wiskundebloggers over hun favoriete (wiskunde)gedichten.
Olympische lichamen, sterren en een ring
Geen fans in het stadion, maar wel miljoenen kijkers thuis voor de buis om de openingsceremonie van de 32e Olympische Spelen in Tokyo te volgen. Zoals steeds een hele show, waarbij de Japanners deze keer uitpakten met onder meer een technisch hoogstandje met 1824 drones. Maar de eerste halve minuut van het spektakel was al meer dan genoeg om onze wiskundige honger weer voor even te stillen.
Oneindig vele priemgetallen blijken hypercijfergevoelig
Hoe eenzaam kan een priemgetal zijn? Niet enkel kunnen ze omgeven worden door priemwoestijnen, ze kunnen ook aan cijfergevoeligheid lijden waardoor andere priemgetallen zo goed als onbereikbaar worden. In 2020 ontdekte Michael Filaseta van de universiteit van South Carolina een nog meer extreme contactstoornis bij sommige priemgetallen: zij bleken hypercijfergevoelig. Dit jaar bewees hij bovendien dat dit helemaal geen zeldzaam fenomeen is. Maar omdat ze zich enkel bij heel grote priemgetallen manifesteert, bleef deze eigenschap tot nu toe onder de radar.
Wiskundigen à la carte
We mogen dan misschien voorlopig even niet op restaurant, maar wij presenteren u een wiskundige menukaart om duimen en vingers bij af te likken!
MegaFavoriete Getallen
Het moet niet al 7 zijn wat de klok slaat... Ook getallen groter dan een miljoen verdienen het om als favoriet bestempeld te worden!
De eeuwige kopzorgen van een schrikkeldag
Schrikkeldagen zijn net wat ingewikkelder dan een keer in de vier jaar een dag toevoegen. Ze bezorgen wiskundigen, wetenschappers, wereldleiders en kalendermakers al eeuwenlang kopzorgen.