Suzanne Grootveld
Meest behandelde onderwerpen:
Belgische doorbraak in 3D-microscopie
Driedimensionale microscopie kan revolutionaire gevolgen hebben in onderzoek naar aandoeningen, maar kampt met kinderziektes. Experts aan de KU Leuven en het VIB zoeken de grenzen van de techniek op.
Grafeen: het volgende DDT?
Grafeen wordt vaak gezien als wondermateriaal van de toekomst, maar over de veiligheid van materiaal heerst nog onzekerheid. Er moet tijd worden genomen om de potentiële gevaren van deze nieuwe deeltjes te onderzoeken.
"Vlinderoog" speurt naar kanker
Een nieuwe camera die is geïnspireerd op het oog van een vlinder verbetert het opsporen en verwijderen van tumoren.
Groenlandse walvis is de jazzmuzikant van de noordpool
Ver in het noorden speelt zich in de winter onder het water en ijs een concert af. De hoofdact: de groenlandse walvis.
Groenlandse walvis is de jazzmuzikant van de Noordpool
De lente is de tijd waarin vogels volop beginnen te zingen. Voor de Groenlandse walvis betekent dit het einde van het zangseizoen.
Pas ontdekt orgaan vormt snelweg in ons lichaam
De bindweefsellaag onder de huid blijkt een orgaan te zijn. Het is een snelweg voor vloeistoffen, maar ook voor ziektes. Hoe kan het dat dit belangrijke orgaan zo lang over het hoofd is gezien?
Nieuwe implanteerbare sensor blijft minstens vier jaar gezondheid opvolgen
Implanteerbare sensoren houden het meestal niet lang vol. Ons lichaam ziet ze als lichaamsvreemd en stuurt het immuunsysteem op hen af. Amerikaanse onderzoekers hebben daar naar eigen zeggen iets op gevonden.
Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleden
Dierenartsen lieten neushoorn Sudan, het laatste mannetje van z’n soort, inslapen omdat zijn levenskwaliteit te snel achteruitging. Sudan werd 45 jaar, wat uitzonderlijk veel is voor een neushoorn.
Onafhankelijke evolutie, zelfde uitkomst
We linken evolutie niet meteen aan voorspelbaarheid. Toch evolueerden verschillende soorten kleurrijke spinnen onafhankelijk van elkaar telkens naar een gelijk uiterlijk.