Sylvia Wenmackers
Sylvia Wenmackers is onderzoeksprofessor in de wetenschapsfilosofie aan de KU Leuven, gespecialiseerd in de grondslagen van kansrekening en fysica.
Meest behandelde onderwerpen:
Vooruitblik 2025 - Streven naar duurzamer computergebruik
Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers hoopt dat de materiële, energetische en andere ecologische impact van computers in 2025 zichtbaarder en kleiner gemaakt zal worden.
Terugblik 2024 - Paradox: duurzame technologie leidt naar hoger energieverbruik
Naarmate systemen efficiënter worden, worden ze veel meer gebruikt, waardoor het totale energieverbruik alsnog stijgt. Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers stelde in 2024 vast dat die paradox ook geldt voor artificiële intelligentie.
Deze tekst wordt ooit getypt door een aap
En dat geldt niet alleen voor deze column, maar ook voor de hele website van Eos. En niet één keer, maar oneindig vaak!
De zin en onzin van astrologie
De geschiedenis van de huidige wetenschap van de sterren, de astronomie, is niet los te denken van de astrologie. Hoe zit dat?
Leibniz droomde van een automatische 'redeneermachine'. Maken ChatGPT en co die droom waar?
De zeventiende-eeuwse wiskundige en filosoof Leibniz besefte dat hij dat droomproject niet alleen zou kunnen uitvoeren, maar hoopte dat een handvol slimme mensen er in een paar jaar wel klaar mee zou zijn. Hoe ver staat dat project nu?
Terugblik 2023 - Tossen is niet helemaal willekeurig
Kop of munt? De kans is iets groter dat een munt landt met dezelfde kant naar boven als waarmee hij is gelanceerd.
Solarpunk is precies de oefening in optimisme die we nodig hebben
Volgens wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers is solarpunk de belangrijkste kunststroming van onze tijd. Nog nooit van gehoord? In deze column geeft ze een introductie.
Ook kleine handen kunnen een blijvend verschil maken
Vaak is vooral het goede moment kiezen belangrijk om de gewenste effecten te bereiken: het moment waarop een klein zetje volstaat om een kettingreactie in gang te zetten.
Hoe exponentiële groei de grenzen van onze verbeelding te buiten gaat
Lelies, bacteriën of rijstkorrels: het fenomeen van exponentiële groei laat zich misschien nog het best vatten in raadsels.