Psyche & Brein
Taal wordt over het algemeen eenvoudiger
Wat zorgt ervoor dat een woord blijft bestaan of niet?
Geen kinderen hebben maakt je later niet eenzamer
60-plussers zonder kinderen blijken niet eenzamer te zijn dan 60-plussers met kinderen. De reden voor kinderloosheid bepaalt wel hoe iemand eenzaamheid ervaart.
Wat als drugs legaal waren?
De strijd tegen drugs lijkt dweilen met de kraan open. Steeds meer stemmen gaan op om drugs te legaliseren, om de zwarte markt een hak te zetten. Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Mijn tranen zijn een teken van emotionele volwassenheid
Vermoedelijk is huilen een aangeboren eigenschap, enerzijds vanwege hulpeloosheid, anderzijds om de band met de ouders te versterken. Maar ook als we ouder worden hebben tranen een functie.
Waarom je beter zwijgt over je problemen
Heb je iets op je lever? Blijft een pijnlijke herinnering je kwellen? Praat erover, is dan vaak het advies. Helaas heeft dat soms het verkeerde effect.
“Trots kan verschillen benadrukken, maar het is ook een motor voor gelijkheid”
Martha Claeys heeft met haar boek Trots de Socratesbeker van 2024 gewonnen. Eos sprak haar vorig jaar over de twee kanten van die emotie. “Veel vormen van doorgeslagen trots beginnen volgens mij bij een gebrek aan zelfliefde.”
Waarom word je emotioneel van muziek?
Muziek kan troostend zijn, verdrietig maken, energie geven en woede in ons losmaken. Waarom kan muziek ons zo raken?
Het brein van een muis, scherper dan ooit tevoren
Dankzij de combinatie van MRI en microscopie kunnen onderzoekers het muizenbrein tot in het kleinste detail in beeld brengen.
Echt of niet echt? Je brein moet voortdurend het onderscheid maken
Waarschijnlijk heeft ons brein een soort van realiteitsdrempel voor visuele informatie, menen wetenschappers. Hoe werkt die drempel?
Waarom pubers stinken (en baby's een fijne geur hebben)
Pubers hebben de slechte reputatie dat ze een beetje stinken. Volgens recent onderzoek heeft die geur een evolutionaire verklaring.
Waarschuwing: dit artikel gaat over de zin en onzin van trigger warnings
‘Deze film bevat scènes van alcoholgebruik’ of ‘Opgelet: bevat transfobe scènes’. We komen zogenaamde trigger warnings alsmaar vaker tegen om overgevoelige reacties op een bepaald thema te voorkomen. Hoe nuttig zijn die waarschuwingen?
Daar is de zon! Hoe zonnestralen onze stemming en emoties beïnvloeden
Little darlin’, the smiles returning to their faces… Iedereen kent de lyrics van het prachtige Beatles-nummer Here Comes the Sun wel. En er zit een bron van waarheid in, want zonlicht is een natuurlijk antidepressivum.
Lopen gaat beter met muziek: de rol van de coördinatiedirigent
Muziek is tegenwoordig een onderdeel geworden van de sportbeleving. We fietsen op het ritme van oppeppende beats en we rennen op motiverende melodieën. Sporten op muziek vermindert het gevoel van vermoeidheid, motiveert ons en verbetert onze prestaties! Kunnen muzikale ritmes kinderen met coördinatieproblemen ook helpen om beter te rennen?
Angst om te verouderen is eigenlijk angst voor het onbekende
Onze angst voor veroudering heeft vooral te maken met angst voor het onbekende en niet zozeer met het verouderingsproces zelf, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Bovendien werkt onze maatschappij die angst in de hand.
Deze cellen zijn de boosdoeners bij chronische pijn
Schwann-cellen zorgen voor de aanmaak van het isolatiemateriaal rond de zenuwen in ons lichaam. Volgens nieuw onderzoek zouden ze ook een sleutelrol spelen bij hypergevoeligheid en chronische pijn.
Ongeval? De omgeving bepaalt wie de schuld krijgt
De automobilist of de voetganger, wie draagt de verantwoordelijkheid bij een verkeersongeval tussen beide? De omgeving blijkt te bepalen wie we als schuldige aanwijzen.
Ge-3D-print hersenweefsel maakt onderzoek naar alzheimer en parkinson makkelijker
Wetenschappers zijn erin geslaagd om functioneel menselijk hersenweefsel te 3D-printen.
Afscheid nemen van je therapeut doe je zo
Patiënten kunnen het vertrek van hun therapeut ervaren als een afwijzing. Maar ook bij de behandelaar kunnen gevoelens van onrust, verdriet en boosheid opduiken. Hoe ga je daarmee om?