Psyche & Brein
Films over de dood helpen bij acceptatie: ‘Het gaat ook gepaard met liefde’
Films kijken waarin de dood centraal staat, vergroot onze kennis over het onderwerp en draagt bij aan de acceptatie ervan. Professor Enny Das onderzocht dit thema - samen met collega Anneke De Graaf - aan de Radboud Universiteit en legt uit hoe dat komt.
Waarom je vooral spijt hebt van wat je niet hebt gedaan
Steeds opnieuw komt uit onderzoek naar voren dat mensen aan het eind van hun leven vaker spijt hebben van de dingen die ze níet hebben gedaan dan van de dingen die ze wél hebben gedaan. Hoe komt dat?
Dyslexie verlichten met gezellige leesmomentjes?
Dyslexie, een stoornis gekenmerkt door lees- en spellingsproblemen, kan een uitdaging zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een behandeling om dyslexie weg te toveren, dat bestaat jammer genoeg niet. Maar wat kunnen we doen als ouder of leerkracht om de (groei)pijnen bij dyslexie te verlichten? Kunnen kleine acties zoals gezellige leesmomenten een groot verschil maken?
Waarom praten over je problemen soms toch helpt
In het artikel “Waarom je beter zwijgt over je problemen” worden een aantal conclusies getrokken en adviezen geformuleerd die bij psychologen ernstige vragen oproepen. In dit opiniestuk geven zij hun reactie.
Sensorische harp doorbreekt sociale isolatie
Een nieuw interactief toestel creëert heldere momenten bij mensen met dementie.
Hoe gevangenismuziek ons iets kan bijleren over de samenleving
In eigen geschreven liedjes delen personen in de gevangenis hun persoonlijke ervaringen en gevoelens. Als onderzoeker ontdek ik hierin heel wat informatie over hoe de samenleving in elkaar zit.
Anesthesie leidt bij sommige mensen tot seksuele hallucinaties
Verdovende middelen als propofol en lachgas, maar ook kalmeringsmiddelen kunnen leiden tot levendige en gedetailleerde seksuele hallucinaties. Sommige patiënten maken suggestieve of seksueel getinte opmerkingen of gaan over tot actie. Anderen ontwaken en denken ten onrechte dat ze seksueel misbruikt zijn. Waarom gebeurt dat?
Taal wordt over het algemeen eenvoudiger
Wat zorgt ervoor dat een woord blijft bestaan of niet?
Geen kinderen hebben maakt je later niet eenzamer
60-plussers zonder kinderen blijken niet eenzamer te zijn dan 60-plussers met kinderen. De reden voor kinderloosheid bepaalt wel hoe iemand eenzaamheid ervaart.
Wat als drugs legaal waren?
De strijd tegen drugs lijkt dweilen met de kraan open. Steeds meer stemmen gaan op om drugs te legaliseren, om de zwarte markt een hak te zetten. Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Mijn tranen zijn een teken van emotionele volwassenheid
Vermoedelijk is huilen een aangeboren eigenschap, enerzijds vanwege hulpeloosheid, anderzijds om de band met de ouders te versterken. Maar ook als we ouder worden hebben tranen een functie.
Waarom je beter zwijgt over je problemen
Heb je iets op je lever? Blijft een pijnlijke herinnering je kwellen? Praat erover, is dan vaak het advies. Helaas heeft dat soms het verkeerde effect.
“Trots kan verschillen benadrukken, maar het is ook een motor voor gelijkheid”
Martha Claeys heeft met haar boek Trots de Socratesbeker van 2024 gewonnen. Eos sprak haar vorig jaar over de twee kanten van die emotie. “Veel vormen van doorgeslagen trots beginnen volgens mij bij een gebrek aan zelfliefde.”
Waarom word je emotioneel van muziek?
Muziek kan troostend zijn, verdrietig maken, energie geven en woede in ons losmaken. Waarom kan muziek ons zo raken?
Het brein van een muis, scherper dan ooit tevoren
Dankzij de combinatie van MRI en microscopie kunnen onderzoekers het muizenbrein tot in het kleinste detail in beeld brengen.
Echt of niet echt? Je brein moet voortdurend het onderscheid maken
Waarschijnlijk heeft ons brein een soort van realiteitsdrempel voor visuele informatie, menen wetenschappers. Hoe werkt die drempel?
Waarom pubers stinken (en baby's een fijne geur hebben)
Pubers hebben de slechte reputatie dat ze een beetje stinken. Volgens recent onderzoek heeft die geur een evolutionaire verklaring.
Waarschuwing: dit artikel gaat over de zin en onzin van trigger warnings
‘Deze film bevat scènes van alcoholgebruik’ of ‘Opgelet: bevat transfobe scènes’. We komen zogenaamde trigger warnings alsmaar vaker tegen om overgevoelige reacties op een bepaald thema te voorkomen. Hoe nuttig zijn die waarschuwingen?