Psyche & Brein
Spelen met klanken – geen kinderspel voor mensen met dyslexie
Als er over dyslexie gesproken wordt, is het eerste waaraan we denken: lees- en spellingsmoeilijkheden. Maar wat veroorzaakt die moeilijkheden precies? Daarvoor moeten we kijken naar het waarnemen van klanken, of meer specifiek fonemen.
Vermindert Ozempic niet alleen je eetlust, maar ook je verlangen naar alcohol?
Semaglutide, het actieve bestanddeel van diabetesmedicijn Ozempic, zou volgens nieuw onderzoek het risico op alcoholverslaving doen halveren.
Help, ik kan niet slapen
Zo nu en dan een slechte nacht is geen probleem, maar als je structureel slecht slaapt, kun je spreken van insomnie. Hoe zit dat?
Hoe groot is het placebo-effect bij psychische stoornissen?
Het placebo-effect is een fascinerend fenomeen. Dat je kwaaltjes, maar ook ernstige lichamelijke en emotionele klachten, kan verzachten met een neppilletje is al langer bekend. Systematisch onderzoek heeft nu aangetoond hoe groot dat effect precies is voor psychische stoornissen.
Welk effect hebben psychedelische paddenstoelen op het brein?
Welke activiteit is er in de hersenen tijdens een psychedelische beleving? Maastrichtse en Luikse wetenschappers zochten het uit.
Zijn de hersenen van mensen met dyslexie anders geprogrammeerd?
Mensen met dyslexie hebben meer moeite met het herkennen van klanken, wellicht omdat de hersenen van mensen met dyslexie anders reageren op geluiden. Maar zien we ook verschillen in hoe de hersenen zijn opgebouwd?
Werkt psychotherapie voor meer dan de helft van de mensen niet?
Slechts een minderheid van de patiënten met een psychische stoornis zou na afloop van therapie de helft minder symptomen ervaren. Dat blijkt althans uit recent onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoe nuttig is psychotherapie dan?
Zijn psychische stoornissen besmettelijk?
Volgens Fins onderzoek zou een psychische stoornis van persoon op persoon worden overgedragen.
De hersenen van mannen en vrouwen onder het vergrootglas van AI
De hersenen van biologische mannen en vrouwen lijken meer op elkaar dan dat ze van elkaar verschillen. Toch zijn ze niet identiek. Aan de hand van artificiële intelligentie kunnen we mogelijke verschillen op onzichtbaar kleine schaal bestuderen.
De zin en onzin van astrologie
De geschiedenis van de huidige wetenschap van de sterren, de astronomie, is niet los te denken van de astrologie. Hoe zit dat?
Dysch..., Dils..., Dyslexie!
Minstens één leerling in elke klas heeft dyslexie. Wanneer we het over dyslexie hebben, denken we vaak aan problemen met lezen en spellen. Maar wat blijkt? Het is veel meer dan dat én het is voor iedereen iets anders. Tijd om de verschillende aspecten van dyslexie eens onder de loep te nemen!
Films over de dood helpen bij acceptatie: ‘Het gaat ook gepaard met liefde’
Films kijken waarin de dood centraal staat, vergroot onze kennis over het onderwerp en draagt bij aan de acceptatie ervan. Professor Enny Das onderzocht dit thema - samen met collega Anneke De Graaf - aan de Radboud Universiteit en legt uit hoe dat komt.
Waarom je vooral spijt hebt van wat je niet hebt gedaan
Steeds opnieuw komt uit onderzoek naar voren dat mensen aan het eind van hun leven vaker spijt hebben van de dingen die ze níet hebben gedaan dan van de dingen die ze wél hebben gedaan. Hoe komt dat?
Dyslexie verlichten met gezellige leesmomentjes?
Dyslexie, een stoornis gekenmerkt door lees- en spellingsproblemen, kan een uitdaging zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een behandeling om dyslexie weg te toveren, dat bestaat jammer genoeg niet. Maar wat kunnen we doen als ouder of leerkracht om de (groei)pijnen bij dyslexie te verlichten? Kunnen kleine acties zoals gezellige leesmomenten een groot verschil maken?
Waarom praten over je problemen soms toch helpt
In het artikel “Waarom je beter zwijgt over je problemen” worden een aantal conclusies getrokken en adviezen geformuleerd die bij psychologen ernstige vragen oproepen. In dit opiniestuk geven zij hun reactie.
Sensorische harp doorbreekt sociale isolatie
Een nieuw interactief toestel creëert heldere momenten bij mensen met dementie.
Hoe gevangenismuziek ons iets kan bijleren over de samenleving
In eigen geschreven liedjes delen personen in de gevangenis hun persoonlijke ervaringen en gevoelens. Als onderzoeker ontdek ik hierin heel wat informatie over hoe de samenleving in elkaar zit.
Anesthesie leidt bij sommige mensen tot seksuele hallucinaties
Verdovende middelen als propofol en lachgas, maar ook kalmeringsmiddelen kunnen leiden tot levendige en gedetailleerde seksuele hallucinaties. Sommige patiënten maken suggestieve of seksueel getinte opmerkingen of gaan over tot actie. Anderen ontwaken en denken ten onrechte dat ze seksueel misbruikt zijn. Waarom gebeurt dat?