Psyche & Brein
Wat leren we uit de resultaten van de centrale toetsen? En wat nog niet?
De resultaten van de centrale toetsen laten ruimte voor groei zien. Ze vormen pas een eerste stap in de ondersteuning aan scholen bij kwaliteitszorg.
Kinderen volgen beter buiten les dan binnen
“Stilte, kinderen!” Die woorden klinken vaak in een klaslokaal, maar zijn buiten misschien minder nodig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen tijdens de buitenles beter stilzitten en een lagere hartslag hebben, zelf in stedelijke omgevingen.
Staan onze gedachten binnenkort op de servers van techbedrijven?
Nieuwe technologie wordt gewoonlijk ontwikkeld met de meest nobele doeleinden. Maar we mogen niet blind zijn voor de risico’s.
Waarom depressie je vergeetachtig maakt (en omgekeerd)
Onderzoekers tonen aan dat wie zich depressief voelt, vergeetachtig wordt. Omgekeerd kunnen geheugenproblemen depressieve symptomen in de hand werken.
Nieuwe methode voorspelt dementie tot negen jaar voor de diagnose
Onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode die dementie met 80 procent nauwkeurigheid kan voorspellen, tot negen jaar voordat de diagnose daadwerkelijk wordt gesteld.
Meisjes en jongens: een wereld van verschil? Gevolgen van genderstereotypen bij kinderen
Wat zijn gender stereotypen en waarom is het belangrijk om hier als ouder aandacht aan te besteden?
Betekenis doorheen het leven tot op de oude dag: hoe zit dat juist?
Wij, mensen, hebben betekenis nodig. We zoeken betekenis in woorden, we zoeken betekenis in symbolen, we zoeken betekenis in ons werk, en in het algemeen: we zoeken betekenis in ons leven. Maar wat betekent eigenlijk betekenis ervaren in het leven?
Spelen met klanken – geen kinderspel voor mensen met dyslexie
Als er over dyslexie gesproken wordt, is het eerste waaraan we denken: lees- en spellingsmoeilijkheden. Maar wat veroorzaakt die moeilijkheden precies? Daarvoor moeten we kijken naar het waarnemen van klanken, of meer specifiek fonemen.
Vermindert Ozempic niet alleen je eetlust, maar ook je verlangen naar alcohol?
Semaglutide, het actieve bestanddeel van diabetesmedicijn Ozempic, zou volgens nieuw onderzoek het risico op alcoholverslaving doen halveren.
Help, ik kan niet slapen
Zo nu en dan een slechte nacht is geen probleem, maar als je structureel slecht slaapt, kun je spreken van insomnie. Hoe zit dat?
Hoe groot is het placebo-effect bij psychische stoornissen?
Het placebo-effect is een fascinerend fenomeen. Dat je kwaaltjes, maar ook ernstige lichamelijke en emotionele klachten, kan verzachten met een neppilletje is al langer bekend. Systematisch onderzoek heeft nu aangetoond hoe groot dat effect precies is voor psychische stoornissen.
Welk effect hebben psychedelische paddenstoelen op het brein?
Welke activiteit is er in de hersenen tijdens een psychedelische beleving? Maastrichtse en Luikse wetenschappers zochten het uit.
Zijn de hersenen van mensen met dyslexie anders geprogrammeerd?
Mensen met dyslexie hebben meer moeite met het herkennen van klanken, wellicht omdat de hersenen van mensen met dyslexie anders reageren op geluiden. Maar zien we ook verschillen in hoe de hersenen zijn opgebouwd?
Werkt psychotherapie voor meer dan de helft van de mensen niet?
Slechts een minderheid van de patiënten met een psychische stoornis zou na afloop van therapie de helft minder symptomen ervaren. Dat blijkt althans uit recent onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoe nuttig is psychotherapie dan?
Zijn psychische stoornissen besmettelijk?
Volgens Fins onderzoek zou een psychische stoornis van persoon op persoon worden overgedragen.
De hersenen van mannen en vrouwen onder het vergrootglas van AI
De hersenen van biologische mannen en vrouwen lijken meer op elkaar dan dat ze van elkaar verschillen. Toch zijn ze niet identiek. Aan de hand van artificiële intelligentie kunnen we mogelijke verschillen op onzichtbaar kleine schaal bestuderen.
De zin en onzin van astrologie
De geschiedenis van de huidige wetenschap van de sterren, de astronomie, is niet los te denken van de astrologie. Hoe zit dat?
Dysch..., Dils..., Dyslexie!
Minstens één leerling in elke klas heeft dyslexie. Wanneer we het over dyslexie hebben, denken we vaak aan problemen met lezen en spellen. Maar wat blijkt? Het is veel meer dan dat én het is voor iedereen iets anders. Tijd om de verschillende aspecten van dyslexie eens onder de loep te nemen!