groenten en fruit
Op zoek naar tabakswittevliegen en hun overdraagbare virussen
De tabakswittevlieg, een exotisch vliegje kleiner dan een rijstkorrel, kan bijna alle groenten in een serre doen sterven. Deze vliegen doken in ons land al in serres van groentetelers op, maar hoe groot het probleem is, weten we niet. Nog niet. Want Fauve Maertens (ILVO) brengt de verspreiding van de vlieg in kaart.
De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants
We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!
Een slaatje vol bacteriën, a.u.b.
Een zakje vers versneden sla bevat één miljoen bacteriën per gram. De meerderheid daarvan zijn goede bacteriën die kunnen gebruikt worden om ziekmakende bacteriën weg te werken.
Van groenten alleen word je niet per se gezonder
Groenten zijn goed voor je gezondheid. Toch is het eerder onwaarschijnlijk dat veel groenten eten je kans op een hartaanval of beroerte doet afnemen. Dat stelt een nieuw Britse studie. Wat we daarbuiten nog eten, hoeveel we bewegen en waar en hoe we leven kan een veel grotere impact hebben. Klopt dat?
‘Lekker is geen toeval’
Waarom proeven we wat we proeven? De Nederlandse restauranthouder en wetenschapper Peter Klosse doet al twintig jaar onderzoek naar smaak. ‘Onze smaakdefinitie is aan herziening toe. Er is een paradigmashift nodig.’
Van groenafval naar ‘groene’ verf met ultraporeuze spons
Bacteriën kunnen groenafval omzetten in een chemische basisstof voor verf en rubber. Die stof zuiver krijgen is echter enorme uitdaging. Sponsen met poriën op nanoschaal bieden een oplossing.
Hielpen grote grazers de eerste landbouwers een handje?
Uit de rijke waaier aan eetbare planten pikten de eerste landbouwers slechts een handvol kandidaten voor domesticatie. Geen toevallige keuze, aldus nieuw internationaal onderzoek.
Zijn wortelen écht goed voor je ogen?
Ga je van wortelen écht beter zien?
De rotte appels tussen corona-studies: 'meer komkommers, minder covid'
‘Is de studie die u zopas hebt gepubliceerd een grap?’ Het is een vraag die Eos-redacteur Dieter De Cleene nog niet eerder aan een wetenschapper had gesteld. Een studie naar de link tussen groenteconsumptie en overlijdens ten gevolge van covid-19 bracht daar verandering in.