planten
Bladgroenkorrels aan het werk in hamstercellen
Japanse wetenschappers transplanteerden bladgroenkorrels in dierlijke cellen. Ze hielden twee dagen stand, een record. ‘Ik ben onder de indruk dat ze het zo lang hebben volgehouden.’
Europese bosplanten schuiven westwaarts door stikstof: ‘Unieke planten worden weggeconcurreerd’
Vooral stikstof, en pas in tweede instantie de klimaatverandering, is de belangrijkste oorzaak van de verschuiving in verspreiding van veel plantensoorten. Dat toonden Pieter Sanczuk (UGent) en zijn collega’s met de databank van vegetatie-opnames forestREplot.
Een smartwatch voor planten
Tomatenplanten in Vlaamse proeftuincentra dragen momenteel sensoren die de beweging van hun bladeren oppikken. Zo kan een teler op termijn de ideale temperatuur, licht- en waterhoeveelheid voorzien en snel ingrijpen bij stress.
Ben jij mijn vader? Waarom er ook op bomen en planten DNA-testen worden uitgevoerd
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.
Planten meten schemering
Tijdens de zomerzonnewende, op 21 juni, duurt de schemering het langst. Nu begint ze weer te korten, en dat weten ook planten, zo blijkt. Het groen rondom ons meet de duur van de schemering en past zijn groei daaraan aan.
Zijn planten slim?
Zijn planten intelligent? Sinds de jaren 1990 zijn termen als intelligent plantgedrag, plantenbrein of -bewustzijn gemeengoed. Maar er weerklinkt ook kritiek. De toewijzing van menselijke eigenschappen aan planten gaat voor sommige ecologen een brug te ver.
Vleesetende plant biedt kraamkamer aan slachtoffers
Een vleesetende plant die insecten in een dodelijke val lokt, biedt zijn slachtoffers net voor hun levenseinde nog de kans om nageslacht te produceren. De prooien halen dus ook voordeel uit deze fatale ‘samenwerking’.
Hoe weten planten waar het licht vandaan komt?
Planten vinden de zon blindelings terug. Ze hebben geen ogen, maar lichtgevoelig weefsel dat veranderingen in lichtintensiteit registreert wanneer lichtstralen door lucht en water in de stengel bewegen.
Bijna de helft van alle bekende bloeiende planten met uitsterven bedreigd
Een nieuw rapport over de status van de planten en schimmels staat vol rode cijfers. Bijna de helft van alle bekende bloemplanten, en naar schatting drie op de vier nog te ontdekken planten, heeft de status ‘bedreigd’.