Teake Zuidema
Teake Zuidema is antropoloog, fotograaf en journalist. Hij komt uit Friesland en woont in de Verenigde Staten.
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe het Nederlandse ASML de digitale revolutie gaande houdt
In 2025 is het zestig jaar geleden dat Gordon Moore, de Amerikaanse mede-oprichter van Intel, zijn befaamde Wet van Moore lanceerde. Die voorspelde dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar zal verdubbelen, wat nog steeds klopt. Hoe komen bedrijven als Taiwan Semiconductor, Intel en Samsung Electronics aan de machines die de meest geavanceerde microchips maken?
Hoe je CO2 uit de lucht kan halen
Als er te veel CO2 in de atmosfeer zit, waarom halen we die er dan niet gewoon uit? Bomen en planten kunnen dat, dus moet het toch ook mogelijk zijn met technologie? Het kan inderdaad met Direct Air Captioning (DAC). Critici menen dat er efficiëntere manieren zijn om het opwarmen van de aarde te beperken tot 1,5°C. Binnen de plannen van de EU is de techniek wel een middel om in 2050 netto nul uitstoot te bereiken.
Burgerwetenschappers bestuderen de zonsverduistering
Op 8 april vindt op het Noord-Amerikaanse continent een complete zonsverduistering plaats. Dat biedt een uitgelezen kans om de corona van de zon te bestuderen.
Hoe haalbaar is kernfusie?
Voor kernfusie, de samensmelting van lichtere tot zwaardere deeltjes, hebben we honderdvijftig miljoen graden Celsius nodig. Dit maakt de wetenschappelijke uitdagingen gigantisch.
Stikstofvervuiling: mag het de helft minder?
De halvering van de uitstoot van reactieve stikstof zou een zegen zijn voor het milieu, het klimaat en de biodiversiteit. Bovendien zou het hergebruik van al die stikstof een enorme financiële besparing opleveren.
Excuses, schuld of schaamte?
Nu de Nederlandse regering officieel excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden rijst de vraag: zou iedere individuele Nederlander een stukje verantwoordelijkheid op zich moeten nemen? En hoe zit dat in België?
Hoe passen lithium-ionbatterijen in de circulaire economie?
Wanneer elektrische auto’s massaal de weg overnemen, zal er al gauw een lawine van gedeeltelijk en compleet opgebruikte lithium-ionbatterijen ontstaan. Via reparatie, hergebruik, recycling en regulering moeten ze in het plaatje van de circulaire economie passen.
Wie maakt een eind aan de plasticproblematiek?
De plasticproductie blijft stijgen en daarmee groeit ook de afvalberg aan. Een vergassingsinstallatie die plastic afval omzet naar onder meer groene brandstof biedt een mogelijke oplossing.
De wondermais van de Sierra Mixe
In het Mexicaanse bergdorp Totontepec groeit een unieke maissoort die zichzelf bemest met stikstof uit de lucht. Wetenschappers zien in de metershoge planten een oplossing voor de stikstofcrisis. Maar volgens een boerenorganisatie bedrijven ze biopiraterij.