Technologie
Gelijk op het internet
Dankzij president Trump is de discussie rond netneutraliteit weer helemaal losgebarsten. Mogen providers diensten als Facebook en Spotify extra geld vragen voor hun enorme stromen dataverkeer? Ook in Europa blijft de kwestie een hete aardappel.
Kwantumrace: Intel sluit aan bij kopgroep
Met zijn Tangle Lake-chip heeft de Amerikaanse chipbouwer concurrenten zoals IBM en Google bijgehaald. Alle drie de bedrijven beschikken nu over een kwantumcomputer van om en bij de vijftig qubits.
Antwerpenaar kraakt DNA-code en wint één bitcoin
Een wereldwijd spelletje ‘Mastermind voor microbiologen’ is gewonnen door een Antwerpse doctoraatsstudent.
Algoritme versnelt de speurtocht naar nieuwe antibiotica
Zoeken naar nieuwe vormen van antibiotica is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Een computeralgoritme moet dit proces versnellen en stroomlijnen.
‘Een valse stem corrigeren geeft je nog geen goed nummer’
Een nummer gaat door vele kabels en knoppen voordat het op een plaat belandt. Eos bezocht een opnamestudio en vroeg technici naar hun geheimen. ‘Onze taak is niet om van iets scheef iets recht te maken.’
Herschrijfbaar papier: printen, wissen en hergebruiken
Op een nieuw type papier kan je meermaals en in kleur printen.
Indiana Drones
Archeologen willen de piramide van Cheops verkennen met een zeppelin-achtige drone.
De belofte van blockchain
Wie voorbij de bitcoin-hype kijkt, vindt een technologie die een grotere impact kan hebben dan het internet. Volgens sommige experts kan blockchain een betrouwbaar alternatief vormen voor banken. Maar Google en andere giganten liggen op de loer.
Zo werkt blockchain
Hoe kan je digitaal geld of om het even welke vorm van digitale informatie veilig heen en weer zenden over een gedecentraliseerd netwerk vol onbekenden die geen enkele reden hebben om elkaar te vertrouwen? Door de transacties bij te houden in een permanent kasregister waarin een individu niet op eigen houtje wijzigingen kan aanbrengen.
Glijmiddel voor schepen
Een anti-aangroeicoating voor schepen verlaagt hun brandstofverbruik.
Breek de bank
Nieuwe financiële netwerken kunnen de macht decentraliseren en onze betrokkenheid bij de economie vergroten. Maar alleen als we de valkuilen vermijden.
Straks eerlijk eten dankzij blockchain?
Volgens een pilootstudie van de Universiteit van Wageningen, houdt blockchaintechnologie potentieel in voor eerlijke voeding.
Turbulentie in buizen en pijpleidingen stoppen bespaart energie
Turbulentie in buizen en pijpleidingen kan momenteel enkel worden ingeperkt. Een veelbelovende nieuwe aanpak kan het probleem helemaal verhelpen.
Daarom gebruiken we Tinder
Elisabeth Timmermans startte in 2015 het Grote Tinderproject. Het doel: achterhalen waarom datingapplicaties zoals Tinder zo populair zijn.
Eerste lens die alle kleuren in één punt samenbrengt
In camera’s, micro- en telescopen moeten de gekromde lenzen voortdurend worden gecorrigeerd om kleurschifting te vermijden.
Een nieuwe generatie kwantumcomputers
Nieuwe algoritmes en technieken banen de weg voor innovatieve toepassingen.
Water gemaakt door de zon
Vocht uit de lucht halen kan nu ook via zonne-energie.
Een kunstblad als brandstof
Wetenschappers zetten koolstofdioxide op duurzame manier om in brandstof.