Technologie
Robots die zichzelf kunnen herstellen
Seppe Terryn bouwt robots met materialen die zichzelf kunnen herstellen.
De twee gezichten van Nikola Tesla
125 jaar geleden steelt Nikola Tesla de show op de Wereldtentoonstelling in Chicago met zijn veelbesproken ei van Columbus. Gaat het om louter spektakel van een pseudowetenschapper, of om grensverleggende technologie van een pionier?
Blunders op het dashboard
Technologie verkoopt, dus gaan autofabrikanten tegenwoordig volop met touchscreens en apps aan de slag. Helaas is de manier waarop ze de gebruikersinterfaces ontwerpen verschrikkelijk.
‘Excel op een kwantumcomputer? Vergeet het’
We worden om de oren geslagen met jubelverhalen over de kwantumcomputer, de ‘wondermachine’ die zelfs de snelste van onze huidige gewone computers zou degraderen tot telraam. Dat is voor een deel overdreven. 'Een kwantumcomputer rekent niet sneller, maar anders.’
"Vlinderoog" speurt naar kanker
Een nieuwe camera die is geïnspireerd op het oog van een vlinder verbetert het opsporen en verwijderen van tumoren.
‘Kookvrij’ brouwproces bespaart energie en houdt bier langer vers
Koken zonder te koken, dat is de kern van de nieuwe brouwtechniek die AB InBev heeft ontwikkeld. De techniek moet het energie- en waterverbruik inperken.
Octopushuid: inspiratie voor toepassingen van muurisolatie tot de ruimtevaart
Door leentjebuur te spelen bij de natuur, hebben ingenieurs een reflector ontwikkeld die zich automatisch aanpast aan de omgeving.
Zonne-energie scheerde hoge toppen in 2017
Vorig jaar lag de globale investering in hernieuwbare energiebronnen opnieuw – voor het achtste jaar op rij al – boven de tweehonderd miljard euro. Met dank aan China.
Plooibare elektronica uit Chinese papiersnijkunst
Met kirigami kunnen superflexibele elektronische materialen worden vervaardigd.
Kameleonhuid uit het lab
Fysici hebben een stukje kunstmatige huid ontwikkeld dat verkleurt wanneer het uitrekt of samentrekt.
Kwantumbatterij laadt sneller op dankzij verstrengeling
Een qubitsysteem neemt sneller energie op van laserlicht als de kwantumtoestanden van de ‘kwantumbits’ gekoppeld zijn.
Hoe raakt het verkeer van het verkeerde pad?
België is recordhouder in files. De overheid investeert miljarden in de infrastructuur om de verkeersknoop te ontwarren. Maar zet dat zoden aan de dijk?
Dit lapje stof genereert elektriciteit wanneer het wordt uitgerekt
Garen samengesteld uit piëzo-elektrische vezels genereren een spanning als ze onder druk komen te staan.
Nieuwe implanteerbare sensor blijft minstens vier jaar gezondheid opvolgen
Implanteerbare sensoren houden het meestal niet lang vol. Ons lichaam ziet ze als lichaamsvreemd en stuurt het immuunsysteem op hen af. Amerikaanse onderzoekers hebben daar naar eigen zeggen iets op gevonden.
Ook foto's kunnen fake news zijn
Wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB) buigt zich in een nieuwe rubriek in Eos elke maand over een bijzonder beeld. Een Photoshop, een opname die geframed is, een beeld dat bedoeld is om feiten te verdraaien.
Race naar kernfusie verwelkomt nieuwe deelnemer
Kernfusie is een propere en tegelijk onuitputtelijke energiebron. Maar tussen theorie en praktische realisatie staan grote obstakels. Een Amerikaanse spin-off denkt die nu te kunnen omzeilen.
De toekomst van energie. Herbekijk ons debat
De kerncentrales sluiten, verwarmen zonder aardgas, meer elektrisch gaan rijden én minder CO2 uitstoten. Kan dat? We vroegen het aan Prof. dr. ir. Jacques De Ruyck (VUB), Mathias Bienstman (Bond Beter Leefmilieu) en Pieter Lodewijks (VITO/EnergyVille).
Robots die leren als kinderen
Kleine kinderen ontwikkelen kennis en vaardigheden als het ware vanuit het niets. Onderzoekers experimenteren met algoritmes die op een soortgelijke manier leren. Dat levert nieuwe inzichten op over hoe lichaam en geest daarbij samenwerken.