Technologie
Nieuwe verpakkingen
RFID-tags en andere technologieën moeten winkelen de 21ste eeuw inloodsen.
Een economie zonder banken
Bitcoin zorgde voor de doorbraak van cryptogeld. Ethereum belooft een nog grotere revolutie: de creatie van een volwaardige virtuele economie. Maar evident is dat niet.
Valse vinger verhoogt veiligheid
Een kunstvinger moet de nauwkeurigheid van vingerafdruklezers verhogen.
Drone filmt op het ISS
Een cameradrone aan boord van het ISS moet het werk van de astronauten verlichten.
Op zoek naar goedkope katalysatoren
De industriële organische chemie staat of valt bij de beschikbaarheid van efficiënte, maar betaalbare katalysatoren. Steeds vaker worden daarvoor nanodeeltjes gebruikt.
‘Stoffen zonnecel’ mag mee in de was
De komende jaren komen er talloze nieuwe wearables op de markt. Sommige daarvan kunnen in onze kledij verwerkt worden, dankzij een nieuwe zonnecel.
Grafeen maakt je smartphone zo snel als het licht
Laserlicht zou je smartphone weleens flink zuiniger en sneller kunnen maken. Dat volgt uit onderzoek aan de Universiteit Antwerpen naar het flinterdun materiaal grafeen. Het fundamentele luik van het onderzoek verscheen recent in Science.
Knikker tart zwaartekracht
In een onderaardse gang in de Hoge Venen zweeft al meer dan twintig jaar lang een metalen knikker. Dat is een wereldrecord.
Slimme prothese
Een nieuwe, ‘bionische’ prothese gebruikt motoren en veren om energie toe te voegen. Ze zet een stap dichter bij een natuurlijk been.
‘Korianderfolie’ houdt voedsel langer vers
De olie uit koriander kan dienen als grondstof voor bioverpakkingen.
Mini-robot sorteert DNA
Biotechnologen hebben een robotje in elkaar geknutseld dat moleculen kan herkennen, ze vervolgens meenemen en op een welbepaalde plaats weer neerleggen. Met dank aan de goedgekende en programmeerbare eigenschappen van DNA.
Straling! Kanker! Onzin!
Een nieuwe waarschuwing voor de schadelijke gevolgen van gsm-straling ruikt naar onterechte bangmakerij.
Slimmere smartwatches
Een nieuw algoritme leert smartwatches om al je bewegingen te herkennen.
Wetenschappelijke ‘gaydar’
Artificiële intelligentie kan, op basis van foto’s van het gezicht, iemands geaardheid beter inschatten dan het mensenoog. Een sterke onderbouwing voor de theorie dat geaardheid is aangeboren, maar misbruik van de technologie ligt op de loer.
Sterkere zonnecel dankzij insecten
Een nieuw type zonnecel, geïnspireerd op insectenogen, moet beter bestand zijn tegen weersomstandigheden.
Blauw licht schakelt algenenzym in turbo
Algen doen aan fotosynthese en maken hun voedingsstoffen aan met behulp van zonlicht. Met extra blauw licht schakelen sommige microalgen in overdrive.
Zo buigzaam als staal
Staal dat en masse wordt geproduceerd is vaak ofwel heel sterk, ofwel heel buigzaam. Maar die twee eigenschappen combineren in goedkoop staal, is lastig.
Nanozeef filtert sneller dan celmembraan
Biologische cellen wisselen water uit met hun omgeving via kleine kanaaltjes in hun membraan. Een kunstmatige membraan doet hetzelfde, maar dan met een veel hoger debiet.