Technologie
Afkijken van motten
De anatomie van een mottenoog kan ons inspireren voor een niet-reflecterend smartphonescherm.
‘Nanofolie’ houdt voedsel langer vers
Een optimale verpakking moet kunnen ademen, maar tegelijk ook bepaalde stoffen tegenhouden. Bovendien helpt het als het plastic bacteriën doodt. Wetenschappers hebben nu een materiaal ontwikkeld dat aan al die eisen voldoet.
Groen is nu ook écht groen
Het zwarte en donkerblauwe van zonnepanelen doet soms pijn aan de ogen. Door ze een andere kleur te geven kunnen ze worden weggecamoufleerd in de natuur, in daken en in muren.
Robot herstelt zichzelf
Belgische wetenschappers maken zelfhelende robots.
Spinnen weven supersterk ‘nanoweb’
Spinrag is een van de sterkste en taaiste biologische materialen op aarde, maar wetenschappers hebben het goedje, met de medewerking van enkele behulpzame achtpoters, nóg sterker gemaakt.
‘Slim raam’ verduistert binnen de minuut
Een nieuw snel verduisterend raam zou zonnewering overbodig kunnen maken.
Lab-ongelukje leidt tot betere wondgenezing
Nieuw bioactief papier doet wonden sneller helen en verbetert de hormoonproductie.
Online marktplaats voor genetische tests
Voor 80 dollar brengt Helix, een start-up uit Silicon Valley, je genen in kaart. Aparte, betalende apps, verlenen je toegang tot bepaalde delen ervan.
Asfalt 2.0 zit in de pijplijn
Kan asfalt de wereld nog verbazen? Jazeker! Onderzoekers van U werken aan innovatieve technieken die de wereld van de macadam kunnen veranderen. We spreken niet voor niets over asfalttechnologie.
Een driesterrenkeuken voor computerchips
Computerchips worden gemaakt in cleanrooms, stofvrije ruimtes vol met uiterst precieze toestellen. In Leuven, bij imec, staan twee zo’n cleanrooms.
Samenwerken voor windenergie loont
Voor nieuwe windmolenparken kijken we beter verder dan ons eigen land. Windmolens plaatsen elders in Europa blijkt efficiënter.
Nooit meer zeuren tegen de scheids
Zaterdag 22 juli maakt de videoscheidsrechter zijn intrede in de Belgische voetbalcompetitie. ‘Eindelijk’, juichen spelers en coaches in koor. Tegelijk duiken de eerste addertjes onder het gras op. ‘Als ze die videoref niet in een bunker steken, doen de supporters hem dood.’
‘Onze soort is succesvol omdat we patronen herkennen’
Als kind verslond Max Cooper boeken van Stephen Hawking. Vandaag is hij als dj en producer wereldwijd bekend voor zijn wetenschappelijke benadering van muziek. ‘Ik hou van de onvoorspelbaarheid waarmee algoritmes muzikale structuren creëren.’
Klimaatvriendelijk op reis
Het vliegtuig of de auto: welke manier van reizen heeft de laagste CO2-uitstoot?
Verplicht carpoolen werkt
In verschillende Amerikaanse steden zijn bepaalde baanvakken op drukke momenten voorbehouden aan auto’s waarin behalve de chauffeur minstens één passagier zit.
Zelfsturend en uitstootvrij containerschip
Autonoom en honderd procent elektrisch. Dat wordt de Yara Birkeland, het allereerste containerschip in zijn soort.
Zelfrijdende ziekenwagens op komst?
Met de komst van onbemande voertuigen zullen veel jobs overbodig worden. Vrachtwagenchauffeurs, bezorgers en taxichauffeurs zullen geen job meer hebben. De ambulancedienst snakt zelfs naar meer automatisering.
Cyberveiligheid: alles goed gesloten?
Een veiligheidsexpert van Google biedt vier tips om te voorkomen dat criminelen je gegevens stelen.