Technologie
Nieuwe nikkel-zinkbatterij is veilig en goedkoop
Alternatieven voor de lithium-ionbatterij zijn in de maak.
Vaccins bewaren en vervoeren zonder koeling
Door vaccins en antistoffen in een silicaomhulsel te stoppen, kan je ze transporteren en bewaren zonder koeling. Dat maakt het makkelijker en goedkoper om ze naar verre uithoeken van de planeet te brengen.
Wat kunnen we leren van dino-eiwitten?
Nu eiwitmoleculen uit miljoenen jaren oude dinosaurusfossielen kunnen worden geïsoleerd, rijst de vraag wat dit voor de wetenschap kan betekenen. Wellicht opent het nieuwe onderzoekspaden, want eiwitten vertellen in se méér over een organisme dan het DNA.
Spelen met licht
De tovertafel stimuleert op een speelse manier de fysieke activiteit en de sociale interactie van dementerenden.
Zo werkt de bom die de VS op Afghanistan losten
De paddenstoelwolk van de 11.000 kilogram zware bom moest een duidelijke boodschap overbrengen.
Een slokje water uit de (droge) lucht
Van de dorst omkomen in het midden van de Sahara? Als het van deze wetenschappers afhangt is dat straks onmogelijk.
Smartphone-sensoren verraden wachtwoord
Hackers kunnen wachtwoorden, PIN-codes en ons gedrag op websites achterhalen. Dat doen ze door de sensoren in onze smartphones en andere mobiele toestellen te meten.
Gloeiende microben sporen landmijnen op
Genetisch gemodificeerde bacteriën reageren op gelekte chemicaliën uit landmijnen en gaan daardoor gloeien, waardoor ze vanop afstand kunnen worden gespot.
Onzichtbare moordenaars
Welke gifgassen bestaan er en hoe maken ze slachtoffers?
Straatverlichting voedt elektrische wagens
Het grote publiek heeft de groene wagen nog niet massaal omarmd. Een oorzaak daarvoor is een tekort aan laadpalen. Daar wil BMW iets aan doen.
Superfood wordt supergeleider
Nanobuizen op basis van algen in plaats van koolstof kunnen gebruikt worden in batterijen, brandstofcellen en geleiders.
Instagram bevordert vriendschappen
Jongeren die Instagram actief gebruiken, hebben closere vriendschappen en minder depressieve gevoelens dan jongeren die alleen foto’s kijken op de app.
Nederlands kleinste supercomputer
Een team van Nederlandse wetenschappers heeft een supercomputer gebouwd ter grootte van vier pizzadozen.
Grafeen zeeft zout uit zeewater
Zeewater ontzilten tot drinkbaar water kan al, maar het procedé verloopt traag en vereist bijzonder veel energie. Dankzij de ontwikkeling van grafeenmembranen gloort er echter hoop voor de ouderwetse zeefmethode.
Gentse onderzoeker vindt ‘grasmobiel’ uit
Een auto die rijdt op gras. Als het van een doctoraatstudent van de Universiteit Gent afhangt, rijdt hij er morgen al mee rond.
Http moet weg
Het vertrouwde ‘http’ aan het begin van een internetadres moet op korte termijn verdwijnen. Websites die niet naar een veiligere optie overstappen, voelen de toorn van Google.
Coating houdt implantaten steriel
Medische implantaten worden vaak gekoloniseerd door bacteriën. Die zijn steeds vaker resistent voor antibiotica. Ierse vorsers hebben nu een methode ontwikkeld om implantaten steriel te houden.
Batterij van glas laadt in minuten op
De uitvinder van de lithium-ionbatterij werkt aan een sneller, veiliger en goedkoper alternatief. Zijn nieuwe batterij kan elektrische auto’s en mobiele toestellen in een stroomversnelling brengen.