Technologie
Ruimterobot verkent grot
Ruimtevaartorganisatie ESA test een nieuwe, zeer wendbare drone die botsingen met rotsen kan verdragen. De drone is ideaal om onbereikbare grotten te verkennen.
Virtual reality versus fantoompijn
Pijn bestrijden in een ledemaat dat er niet meer is, vraagt om creatieve oplossingen. Onderzoekers plaatsten patiënten in een virtuele omgeving. Daar lijkt het alsof ze opnieuw controle hebben over het geamputeerd lichaamsdeel, wat fantoompijn vermindert.
Wie wint de America’s Cup?
De meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld is in volle gang. Zeilkunst, instinct, spierkracht en technologie zullen beslissen wie de America’s Cup verovert.
Tweezijdige zonnecellen vangen meer licht
Tweezijdige zonnecellen vangen licht op aan de vóór- en de achterzijde. Imec ontwikkelde onlangs zo’n cel die tot 25% meer energie opwekt dan een éénzijdige cel. Als industriële zonneparken dergelijke panelen zouden gebruiken, dan kan hun jaarlijkse elektriciteitsproductie tot 15% stijgen.
Chips met ‘vingerafdruk’ maken online wereld veiliger
Elke chip is anders. Tijdens de productie kunnen kleine variaties optreden. Voor chipontwerpers, die willen dat elke chip zich hetzelfde gedraagt, is dat een nachtmerrie. Veiligheidsexperts zien er dan weer een voordeel in: de kleine variaties geven chips een uniek profiel, net als vingerafdrukken bij mensen.
Artificiële intelligentie in concert
Vanavond kunnen de inwoners van Stepney, in het Verenigd Koninkrijk, naar een wel heel speciaal concert gaan kijken. Een live orkest brengt er werken gecomponeerd door… artificiële intelligentie.
Sportkledij met levende cellen
Bacteriën die reageren op vochtigheid openen en sluiten ventilatieflappen in ‘levende’ sportkleding.
Sneller dan een Boeing
Buizentransport kan mensen vervoeren met een snelheid van meer dan 1.000 km/u.
Grijparmen en wenkbrauwen
Hyperfunctionele robots maakt Jan De Coster niet. Hem is het te doen om de emotie die mens en machine verbindt.
Dit flatgebouw van 22 verdiepingen draait helemaal op menskracht
Kan een 22 verdiepingen tellend flatgebouw van energie worden voorzien met alleen maar menskracht? Het antwoord is positief, tenminste als er gebruik wordt gemaakt van lowtech en een energiezuinige levensstijl.
Moordrobots
Slimme drones en raketten kunnen doelwitten detecteren en aanvallen zonder menselijke tussenkomst. Zelfs met een internationaal verbod lijkt hun opmars onvermijdelijk.
Optische vezel voelt kloppende hartcellen
Een simpele kunststofvezel omgeven door een soepel polymeer dat ingelegd is met gouddeeltjes: meer is er niet nodig om het meest gevoelige instrument ooit te maken.
Flinterdunne wearable is luidspreker en microfoon tegelijk
Een metalen pleister op je arm die de krant voorleest, muziek afspeelt of waarmee je inlogt op een beveiligd netwerk via spraakherkenning… het zijn maar enkele van de vele mogelijke toepassingen van een revolutionair nieuw materiaal.
Hacker over WannaCry: ‘De cyberaanval kon veel erger’
Afgelopen weekend trof WannaCry, een cyberaanval met gijzelsoftware, 200.000 computers in minstens 150 landen. Volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire bleven we van het ergste gespaard. ‘Ik ben vooral bang van copycats die de hack verfijnen.’
Dodelijke diesel
Dieselwagens vervuilen meer dan wat de huidige tests detecteren. De overtollige uitstoot alleen al is per jaar verantwoordelijk voor 38.000 vroegtijdige overlijdens.
Microchip leert zichzelf muziek componeren
Het Leuvense onderzoekscentrum imec heeft een zelflerende microchip ontwikkeld. De chip is geïnspireerd op de werking van onze hersenen en leert uit eigen ervaringen.
Kunstmatig mineraal maakt gaswinning minder vervuilend
Bij gasboringen komt methaangas vrij, een bijzonder schadelijk broeikasgas. Met water en een nieuwe soort zeolieten kan het vrij probleemloos worden omgezet in vloeibare brandstof.
Slim parkeren voor minder files
Ze gebruiken ze van Amsterdam tot Barcelona en van Arezzo tot Kortrijk. Smart parking solutions worden de heilige graal van mobiliteit in de binnenstad.