Technologie
Robots kunnen samenwerken zoals termieten
Termieten hebben geen werfleider nodig om hun termietenheuvel te bouwen. Robots evenmin, bewijzen wetenschappers van Harvard.
Robotenkel benadert de realiteit
Een nieuw exoskelet bootst de natuurlijke voetbewegingen na. Daar zorgen elastische sensoren en door lucht aangedreven spieren voor.
Batterij opladen met miniwindmolens
Onderzoekers ontwikkelden een micro-windmolentje van 1,8 millimeter breed dat de batterij van je smartphone kan opladen.
Autonome wagen: haalbaar maar ongewenst
Voor de een is het een gruwel, voor de ander een zegen. Toch zal de autonoom rijdende wagen er komen, ook al geloven sommige autobouwers er niet in.
Robotlibel vliegt zelfstandig
Onderzoekers van de TU Delft hebben een miniatuurvliegtuigje van amper twintig gram gebouwd dat zelf obstakels kan ontwijken.
Weefsellijm
Nieuwe lijm uit nanodeeltjes kleeft biologische weefsels aan elkaar.
Drones botsen op menselijke grenzen
Webwinkel Amazon wil binnen enkele jaren drones inzetten om pakketjes aan huis te leveren. Technisch kan het, maar de factor ‘mens’ maakt het idee meer fantasie dan werkelijkheid. De drone zelf is wel een blijvertje.
Een joystick in je mond
Een tongpiercing en een hoofdtelefoon helpen verlamde patiënten hun rolstoel besturen.
Vliegende inktvis
Amerikaanse ingenieurs hebben een vliegende robot ontwikkeld in de vorm van een inktvis.
Riolen verklikken drugslabs
Zweedse onderzoekers hebben een systeem uitgedokterd dat via rioleringen sporen detecteert van chemische drugsactiviteiten.
Onverwoestbare harde schijf
Een nieuw soort harde schijf zou miljoenen jaren kunnen meegaan, en dus vermoedelijk ‘de mensheid overleven’.
De lens van de toekomst
Een contactlens met een ingebouwd lcd-display: het klinkt als sciencefiction, maar dankzij Jelle De Smet is het (bijna) realiteit. ‘Het idee om een schermpje te monteren op een contactlens leek mij ongelofelijk cool.’ De Smet is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.
IBM wil computer maken met elektronisch bloed
De computer gebruikt een vloeistof om energie te leveren en de computer te koelen. De hersenen als voorbeeld.
WHO: 'Luchtvervuiling is kankerverwekkend'
De WHO beschouwt de vervuilde lucht die we inademen als veroorzaker van longkanker. Alleen al in 2010 waren 223.000 overlijdens door longkanker te wijten aan vervuilde lucht.
Nederlanders winnen Solar Challenge
Het Delftse Nuon Solar Team is dit jaar de winnaar van de World Solar Challenge in Australië. Solar Team Twente eindigde derde.
Kubusvormige robotjes buitelen over elkaar
Wetenschapper van het MIT hebben een nieuwe soort robotjes ontwikkeld die zichzelf samenstellen.
WK voor zonnewagens van start
Komende zondag start de tweejaarlijkse Solar Challenge. Ook drie Nederlandse en een Leuvens team strijden om de titel van 'meest efficiënte zonnewagen ter wereld'.
Wielvormig LED is efficiënter
Onderzoekers hebben een nieuw soort LED-lamp ontwikkeld, met wielvormige moleculen. Die zijn veel efficiënter dan de huidige spaghettivormige modellen.