Technologie
Foute naam landingsbaan Brussels Airport wordt aangepast
Op de luchthaven van Zaventem heeft baan 02/20 al enkele jaren de verkeerde naam. Wiskundige Dirk Huylebrouck bracht de fout in 2010 in Eos aan het licht, en vannacht wordt het nummer gecorrigeerd.
Zo wordt de Costa Concordia gelicht
De berging van het cruiseschip Costa Concordia is begonnen. De kleinste fout bij het weer vlot trekken van het zwaar gehavende cruiseschip Costa Concordia, kan ertoe leiden dat het wrak zinkt. Dat zou een ecologische ramp zijn.
Wetenschappers maken doorzichtige luidspreker
De luidspreker kan leiden tot doorzichtige implantaten of geluidsdichte ruiten.
Nieuwe coating maakt venster zelfreinigend
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een krachtige, ultragladde glascoating te ontwikkelen. Die kan dienen voor onder meer zelfreinigende, krasbestendige lenzen en vensters.
Een batterij op basis van urine
Sms'en, surfen op internet, bellen met je smartphone; en dat allemaal dankzij het menselijke afvalproduct urine.
Vader van de computermuis overleden
De Amerikaanse computerwetenschapper en uitvinder van de computermuis Douglas Engelbart is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden.
Met Wifi door muren kijken
Onderzoekers aan het MIT hebben een manier ontwikkeld om met behulp van Wifi-golven mensen achter muren te detecteren.
Internetverslaving Belgen in kaart gebracht
Eén op de twintig Belgen kampt met symptomen van internetverslaving. Bij jongeren is dat een op de tien. Opvallend: meer volwassen vrouwen dan mannen zijn internetverslaafd.
Studenten willen wereldrecord met onderzeefiets
Met deze zelfgebouwde duikboot willen studenten van de TU Delft het snelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeërs verbeteren.
Cheetah-Cub: robot die loopt als een kat
Een robot waarvan de vier poten een getrouwe reproductie zijn van die van een kat, is de snelste en stabielste in zijn soort.
China heeft snelste supercomputer ter wereld
De Chinese Tianhe-2 is de snelste supercomputer van de wereld.
Insecten vs. genetisch gemodificeerde gewassen: 5-8
Wetenschappers trekken lessen uit problemen met Bt-gewassen.
Je hand als afstandsbediening
Met handbewegingen allerlei elektrische toestellen bedienen, waar ook in huis. Het kan via wifi. Amerikaanse onderzoekers leggen hun prototype uit.
Bang voor wifi
Een Deens schoolproject met wifi en waterkers werd deze week plots verheven tot bewijs van de schadelijke effecten van wifi-straling. Nochtans is over die effecten weinig bekend.
Dood door ggo’s
Eos-redacteur Dieter De Cleene evalueert de twee opvallendste en vaak terugkerende beweringen over ggo's die naar aanleiding van de protestmars tegen Monsanto in diverse media werden geciteerd.
‘Robots kunnen voor oma zorgen’
Een robot die Mars verkent, dat vinden we leuk. Een robot als soldaat of fabrieksarbeider is ook nog oké. Maar een gevoelloos toestel dat voor oma of de kinderen zorgt? No way! Robotica-onderzoeker Bram Vanderborght gaat in de tegenaanval, en legt uit waarom robots de gezondheidszorg vooral ten goede zullen veranderen.
Zo monteren robots een IKEA-tafeltje
Twee autonome robots steken zonder instructies een bijzettafeltje in elkaar.
De voetafdruk van een paar loopschoenen
De levenscyclus van een paar loopschoenen is goed voor een uitstoot van 13,6 kilo CO2 . Vooral de oorsprong van het broeikasgas is verrassend.