Technologie
Hoe Romeins beton zichzelf herstelt
Romeinse betonconstructies zijn zo goed bestand tegen de tand des tijds omdat het beton automatisch scheurtjes herstelt, blijkt uit een recent onderzoek. Die kennis biedt mogelijkheden om moderne betonrecepten te verbeteren en zo de klimaatimpact van betonproductie te verminderen.
Robot herkent schade en herstelt zichzelf
Robots die in de ruimte of diep in de zee werken, kunnen niet zo gemakkelijk hersteld worden. Onderzoekers vonden hier een oplossing voor. ‘Deze robothuid lijkt op de onze.’
Robotmieren redden elkaar door samen te werken
Door samen te werken zoals mieren konden kleine robots ontsnappen uit een afgesloten ruimte. Mogelijk ontpoppen ze zich ooit tot verdienstelijke reddingswerkers.
Snelheidsduiveltje onder water
Deze robot zwemt meer dan vier keer zo snel als de vorige recordhouder.
Terugblik 2022 - Mensen en robots kunnen ook zonder voorkennis samenwerken
Wanneer robots en mensen samenwerken, gaat daar vaak een lange training aan vooraf. Kan het ook zonder voorbereiding? Ja, blijkt uit een prestigieuze ingenieurswedstrijd. Het is voor roboticus Bram Vanderborght (VU Brussel) hét inzicht van 2022.
ChatGPT in de klas: durft ons onderwijs binnenkort de sprong te maken?
Schrijven studenten nog zelf hun teksten, of laten ze hun essays vanaf nu fabriceren door het nauwkeurige en gevatte ChatGPT? Een Duitse leerkracht besloot om de chatbot voortaan toe te laten, maar zijn studenten moeten wel kritisch blijven denken.
AI begint nu echt te tonen waartoe het in staat is
Van gevatte moppen bedenken tot miljoenen onbekende eiwitstructuren voorspellen: hier is een overzicht van wat artificiële intelligentie de voorbije maanden heeft gepresteerd.
Hoe laten we hernieuwbare energie doorheen Europa stromen
De productie van hernieuwbare energie nam de laatste jaren fors toe. Maar de zon schijnt niet altijd even fel, en het waait ook niet altijd. Gelukkig kunnen we elektriciteit uitwisselen tussen verschillende landen. Alleen werkt die internationale handel niet altijd even goed. Michiel Kenis (VITO - KU Leuven - Energyville) vertelt in deze video hoe dat komt en wat hij hieraan probeert te doen.
Wat als robots baby's krijgen?
Dromen doen ze misschien nog niet, maar sommige robots kunnen zich al wel voortplanten. In plaats van genetisch materiaal erven hun baby’s een computercode. Uiteindelijk moeten ze zich ontwikkelen tot nieuwe soorten die hyperefficiënt hun taken uitvoeren.
Ik denk, dus ik communiceer
Een Amerikaanse man die verlamd is kan weer communiceren dankzij een hersenimplantaat. De man spelt in zijn hoofd de woorden en een algoritme zet de hersengolven om in geschreven letters. Zullen verlamde patiënten binnen enkele jaren gewoon kunnen deelnemen aan een gesprek?
België wint het WK, zegt dit algoritme
Data-analyses hebben steeds meer invloed op alle facetten van het voetbal én voorspellen de loop van een toernooi. 'Big data hebben een nieuw voetbaltijdperk ingeluid.'
Wordt jouw volgende tandprothese geprint in 3D?
3D-print je tandarts binnenkort een tandprothese op maat terwijl jij in de wachtzaal zit? Mijn doctoraatsonderzoek bewijst dat het mogelijk is om keramieken tandprotheses te 3D-printen die sterk genoeg zijn om kauwkrachten te overleven.
Kan een computer een bewustzijn hebben?
Wetenschappers buigen zich over de vraag of artificiële intelligentie ooit bewust kan worden. Maar wat is bewust zijn? Bestaat het eigenlijk wel? Of leven we slechts in één grote illusie. De Educated Idiots zoeken het, samen met Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur Eos Psyche&Brein, voor jou uit.
Eén stukje DNA kan decennia-oude cold cases oplossen
Een dader laat zijn DNA achter op de plaats delict. Toch wordt hij niet gevat, want er is geen identieke match met het DNA van verdachten. Dankzij verwantschapsonderzoek kunnen speurders de dader alsnog klissen. En als het aan Sofie Claerhout ligt, verloopt dat onderzoek weldra een stuk efficiënter.
Hoe betrouwbaar is de buienradar? - Podcast Weerman Bram
Eten we buiten of binnen vanavond? Wacht, eventjes de buienradar checken. We kennen hem allemaal en we gebruiken hem ook allemaal af en toe. Weerman Bram Verbruggen legt uit hoe die buienradar werkt en hoe betrouwbaar hij is.
Hoe de vrouw die parkinson kan ruiken de wetenschap inspireert
De overgevoelige neus van een Schotse vrouw pikte de geur van de ziekte van Parkinson op. Wetenschappers proberen op basis van haar bevindingen een huidtest te ontwikkelen, voor parkinson en voor andere ziektes.
Welke onderzoeker verdient volgens jou de Vlaamse PhD Cup 2022?
Op 18 oktober strijden 8 onderzoekers in Antwerpen voor de Vlaamse PhD Cup 2022. In aanloop naar de finale trachten de finalisten jou alvast te overtuigen door hun jarenlange doctoraatsonderzoek in een filmpje van 90 seconden te pitchen. Stem nu en maak kans op een boekenpakket.
Levert een zonnepark meer energie op dan een kerncentrale als ze dezelfde oppervlakte hebben? Conclusie: sterk te nuanceren
Elon Musk beweert dat als je zonnepanelen op de oppervlakte van een kerncentrale legt, ze doorgaans meer energie opleveren dan de kerncentrale zelf. Het is een sterke uitspraak, maar klopt ze ook?