Technologie
Deze origamirobot kan medicijnen in je lichaam afleveren
Dankzij een ingenieus origami-ontwerp kunnen kleine robots medicijnen naar specifieke plaatsen in het lichaam transporteren.
Hoe kan je sneller je pint krijgen op een festival?
Grote evenementen trekken heel veel volk. Maar hoeveel precies? Waarom is het belangrijk om dat zo exact te meten? En misschien het belangrijkste van al: hoe kan jij doorheen al dat volk zo snel mogelijk aan een pintje geraken? Professor Maarten Weyns is elektronica-ICT'er aan de UAntwerpen/Imec en komt jou daar een antwoord op geven!
Derde en vierde robotarm voelen aan als een deel van het eigen lichaam
Drie of meer armen hebben klinkt als sciencefiction, maar voor ons lichaam voelt het normaler dan je denkt. Een Japans onderzoeksteam heeft een methode ontwikkeld die de besturing van robotarmen mogelijk maakt, waarbij het lijkt alsof ze echt van jou zijn.
De nieuwe Belgica verlegt haar grenzen
De Belgische wetenschap heeft een nieuw onderzoeksschip, dat in het weekend van 25 en 26 juni in Gent gedoopt wordt en te bezichtigen is. ‘Het schip kan de zeebodem onderzoeken tot op 5.000 meter diepte.’
De weg van de toekomst: luchtzuiverend asfalt
In België alleen al ligt er meer dan 150.000 km aan wegdek. Wat als we dat hele oppervlak zouden kunnen gebruiken om de lucht te filteren? Arne Chantrain (UAntwerpen) toonde in zijn masterthesis aan dat het mogelijk is om een deel van de lucht te zuiveren door een bepaalde stof toe te voegen aan ons asfalt.
Hoe een onopvallend Amerikaans koppel de lotto kraakte
Jerry en Marge vonden een achterpoortje bij de staatsloterij. Hun relaas leest als een film.
Hoe turbines elkaar de wind uit de zeilen nemen
Het voordeel van windparken op zee is dat niets de wind in de weg zit. Of toch wel? De andere windmolens vormen in toenemende mate een obstakel.
Bacterie op de drums test antibioticaresistentie
Op een ‘drumvel’ van grafeen worden bacteriën hoorbaar. Dat moet helpen om antibioticaresistentie snel op te sporen.
Hoe collaboratieve robots het werk van fabrieksarbeiders verlichten
In de Audi-fabriek in Vorst werken naast drieduizend werknemers ook een vijfhonderdtal robots en twee ‘collaboratieve robots’. Met die laatste pioniert de fabriek binnen de Audi-familie, want het gebruik van collegiale robots staat nog in de kinderschoenen. Eos ging kijken wat een nauwere samenwerking tussen mens en cobot kan betekenen.
Algoritme voorspelt aardbevingen nauwkeuriger dan ooit
Artificiële intelligentie kan de grootte van een aardbeving nauwkeurig en in een fractie van een seconde inschatten.
Waterstof in de diepvriezer
Willen we elektriciteit uit windturbines en zonnepanelen opslaan in waterstof, dan moet het omzettingsproces een stuk efficiënter. Onderzoekers aan de KU Leuven vonden een manier om dat te doen.
Wetenschapsprijs geeft scholieren een duwtje in de rug
Op 4 mei werd de jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen uitgereikt aan Antwerpse middelbare scholieren.
Algoritme simuleert menselijke aanrakingen
Met ‘voelbare’ emoji’s passen onderzoekers een mouw aan fysiek contact op afstand.
De belofte van bioaromaten: groene vervangers voor cruciale aardoliecomponenten
Dat we op termijn van fossiele brandstoffen af moeten, staat vast. Maar uit ruwe aardolie halen we wel een pak onmisbare stoffen. Kunnen we wel zonder? Bij VITO en de KU Leuven werken ze aan een antwoord. De onderzoekers winnen soortgelijke chemische stoffen uit … houtafval.
Chemische wapens vormen weer een wereldwijde bedreiging
De volgende escalatie in Oekraïne lijken chemische wapens. Omdat het verbod op sarin en dergelijke steeds moeilijker implementeerbaar blijkt, vrezen experts een toename van chemische oorlogsvoering.
Robot springt gat in de lucht
Een nieuwe robot kan over een gebouw van tien verdiepingen springen door de grenzen van het dierenrijk te doorbreken.
Het is tijd om de zwarte doos van sociale media te openen
Sociale mediabedrijven moeten hun gegevens aan onafhankelijke onderzoekers geven om beter te begrijpen hoe ze gebruikers veilig kunnen houden.
AI-sommelier schrijft wijnrecensies zonder ooit een fles te ontkurken
Een nieuw AI-algoritme schrijft wijn- en bierrecensies die klinken alsof ze door menselijke critici zijn geschreven. Ligt manipulatie op de loer?