Tom Elegeert
Tom Elegeert is als operationeel meteoroloog in dienst van het KMI. Ook buiten de werkuren is hij gepassioneerd door alles wat met het weer te maken heeft. Die passie wil hij graag delen op een manier die voor de meeste mensen toegankelijk en begrijpelijk is. Voor Eos houdt hij een rubriek bij over het weer. Heeft u een vraag over het weer? Stel ze gerust aan tom.elegeert@meteo.be
Meest behandelde onderwerpen:
Vanwaar komt de geur van regen?
Soms kan je de regen ruiken. Hoe komt dat?
Winterse neerslag
Afgelopen vrijdag kregen we in ons land achtereenvolgens ijzel, ijsregen en sneeuw. Wat zijn de verschillen tussen die neerslagvormen en hoe komt het dat ze elkaar opvolgden?
Wat je moet weten over die Polar Vortex
De voorbije dagen werd de Polar Vortex te pas en te onpas gebruikt om het koude weer van deze week te verklaren. Af en toe werden zaken verklaard die mijn tenen deden krullen. Vandaar deze tekst met objectieve informatie over de Polar Vortex en zijn rol.
Storm Ophelia haalt fors uit in Ierland
De ex-orkaan Ophelia raast momenteel over Ierland, met hoge windsnelheden en veel neerslag. Een kort overzicht van de metingen tot dusver.
Orkaan Ophelia wordt zwakker
Ophelia is afgezwakt van een categorie 3-orkaan tot een categorie 2-orkaan.
Verwacht wordt dat de orkaan vandaag verder afzwakt. Maar bij aankomst in Ierland is wind met orkaankracht zeker nog mogelijk.
Ophelia opgewaardeerd tot een Category 3 Hurricane
Het National Hurricane Center heeft vandaag Ophelia geanalyseerd als een orkaan van categorie 3. Het weersysteem zou nog steeds koers zetten naar Ierland. Ophelia zou nog als hurricane in Ierland aan land gaan.
Orkaan Ophelia op weg naar Ierland
Deze week is in de Atlantische Oceaan een orkaan ontstaan. Niks bijzonders op zich. Maar deze trekt richting Europa in plaats van naar de Golf van Mexico en de Verenigde Staten! Waarschijnlijk komt het systeem zondag of maandag aan in Ierland.
Het veranderende klimaat veroorzaakt extreem weer
De klimaatverandering veroorzaakt meer extreme droogte, hittegolven en overstromingen.
Waar komen rukwinden vandaan?
Hoe komt het dat de wind niet met een meer constante snelheid blaast en waar komen plotse rukwinden vandaan?