Tom Peeters
Tom Peeters is freelance journalist.
Meest behandelde onderwerpen:
Katla: de tikkende tijdbom van IJsland
Afgelopen weekend barstte de vulkaan bij het IJslandse vissersdorpje Grindavik opnieuw uit. Dat is niet zeldzaam: IJsland telt 33 vulkanen waarvan er gemiddeld om de vijf jaar eentje uitbarst. Geen van het dertigtal actieve vulkanen vrezen de IJslanders evenwel meer dan Katla. Het is een kwestie van tijd vooraleer die zich opnieuw roert. Wat staat ons dan te wachten?
Dreigende uitbarsting luidt nieuw vulkanisch tijdperk in op IJsland
Reykjanes, een vulkanisch schiereiland in het westen van IJsland, roert zich. Een reeks aardbevingen wijst op een op til staande uitbarsting en een nieuw vulkanisch tijdperk. De IJslanders zetten zich schrap. ‘Dit is de ernstigste situatie in vijftig jaar.’
‘Voedselbossen verdienen de Nobelprijs voor de Vrede’
Een voedselbos combineert meerdere functies. Niet enkel gonst het er van de biodiversiteit, het is ook een aangename plek om toeven waar veel eetbaars groeit. Maar produceren ze voldoende voedsel als de wereldbevolking dra richting tien miljard tikt?
‘We staan aan de vooravond van de snelste en meest ingrijpende verandering van de landbouw ooit’
De groeiende wereldbevolking en het ontsporende klimaat vergroten de druk op het land. In labs werken wetenschappers aan oplossingen als cellandbouw en precisiefermentatie.
’t Is altijd lente op de verticale boerderij
Tegen 2050 telt de aarde tien miljard bewoners. Tegelijk neemt de oppervlakte landbouwgrond per persoon af. Hoe voeden we al die mensen? Verticale landbouw belooft een oplossing: als we niet meer in de breedte kunnen uitbreiden, dan maar in de hoogte. ‘Binnenkort wordt elektriciteit bijna gratis. Dan zijn er geen grenzen meer aan wat we in verticale boerderijen kunnen kweken.’
Niet langer ‘permanent bevroren’: de Siberische permafrost dooit nóg sneller dan verwacht
Geen plek op aarde die sneller opwarmt dan het noordpoolgebied. Daardoor ontdooit de permafrost. Uit Nederlands onderzoek blijkt nu dat extreme zomerbuien in de arctische gebieden dat proces nog versnellen.
Wie redt het vel van de nerts?
De Europese nerts vecht voor zijn leven. Door habitatverlies en de komst van een invasieve soort zijn de populaties drastisch afgenomen. Mogelijk bieden twee eilanden in de Estse Oostzee een uitweg.
De toekomst van ons eten
Onze landbouw staat voor een gigantische uitdaging: in een razendsnel veranderend klimaat voldoende voedsel produceren. Bestaat er misschien een cheatcode en kunnen we met moderne veredelingstechnieken sneller droogtetolerante gewassen verwerven? ‘Genbewerking kan een gamechanger zijn.’
Wordt quinoa de nieuwe aardappel?
De klimaatverandering zorgt voor extremen in het weer, zoals frequentere hittegolven, langere periodes van droogte en intense regenval. Dat voelen onze landbouwers. Bijgestaan door de wetenschap moeten ze zich razendsnel aanpassen, onder meer door in te zetten op gewassen die de droogte beter trotseren. Hoe staat het met die zoektocht?