UAntwerpen
De Universiteit Antwerpen is een onderzoeksuniversiteit, waar grensverleggend en vernieuwend onderzoek wordt uitgevoerd op internationaal niveau. Onderzoek en onderwijs zijn nauw met elkaar verbonden. Onderwijsinnovatie krijgt onze voortdurende aandacht, en bijzondere zorg gaat naar de opvang en begeleiding van onze twintigduizend studenten in negen faculteiten.
De Universiteit Antwerpen is geen eiland op zich, maar bouwt bruggen naar het secundair onderwijs, de industrie en bij uitbreiding de hele maatschappij. Met haar vijfduizend werknemers is de Universiteit Antwerpen een van de belangrijkste werkgevers in Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen.
Meer informatie: www.uantwerpen.be
Meest behandelde onderwerpen:
Luisteren we weldra in 3D?
Grote spelers als Google en Microsoft werken er aan, maar UAntwerpen beschikt er al over: een technologie om spatiaal luisteren, zeg maar luisteren in 3D, mogelijk te maken.
Betere diagnose dankzij VisieLab
Al jarenlang doorgronden radiologen onze hersenen aan de hand van MRI-scans. Maar die hebben hun beperkingen. Het VisieLab van UAntwerpen werkt nu mee aan een verbeterde versie.
Test brengt immuniteit in beeld
Wetenschappers van het multidisciplinair onderzoeksconsortium AUDACIS ontwikkelen een technologie die de immuunstatus van een patiënt gedetailleerd in kaart brengt.
UAntwerpen temt prikkelbare darm
Onderzoekers van UAntwerpen en het UZA ontwikkelen een diagnostische test, om zo patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom sneller en efficiënter te kunnen helpen.
NarcoReader speurt naar drugs
UAntwerpen coördineert een Europees project om efficiënter drugs te kunnen opsporen. De innovatieve NarcoReader speelt daar een belangrijke rol in.
Veilig op de operatietafel met allergie
Na twintig jaar onderzoek beschikt prof. Didier Ebo over een pak expertise op het vlak van allergische reacties tijdens een operatie. Hij kan het belang niet voldoende beklemtonen: “Bij een op de vijf patiënten die zo’n ernstige reactie doormaken, komt het tot een reanimatie.”
Oplossing in zicht voor droge ogen
Steeds meer mensen hebben last van droge ogen, onder meer door intensief schermgebruik. Wetenschappers van UAntwerpen zoeken onder de vleugels van een Europees consortium naar nieuwe behandelingen.
Artificiële intelligentie in taal- en letterkunde
Linguïsten schrijven software om automatisch taal te analyseren. Literatuurwetenschappers maken digitale tekstedities. Sinds 2010 wordt al het digitale taal- en literatuuronderzoek op UAntwerpen gegroepeerd op het platform Digital Humanities. Computerlinguïst Walter Daelemans en literatuurspecialist Dirk Van Hulle kraken de code.
Radiologie staat voor een revolutie
“De computer staat op het punt om betere diagnoses te stellen dan de arts.” Dat zegt Paul Parizel, topman van de Europese radiologie en diensthoofd in het UZA. Hij voorspelt dat daardoor de medische beeldvorming een basis kan worden voor de hele geneeskunde.