Wouter Rogiest
Wouter Rogiest is onderzoeker aan de Universiteit Gent. Hij schrijft over wachtrijen en wiskunde bij Eos Wetenschap. Hij doet dit onafhankelijk en uit eigen naam. Meer op https://www.eoswetenschap.eu/festivaltoiletten (studie) en https://www.youtube.com/watch?v=6vAZXdaXvOg (college Universiteit van Vlaanderen)
Meest behandelde onderwerpen:
Nooit meer file aan het damestoilet
Wachtrijen aan vrouwentoiletten zijn altijd langer dan die aan mannentoiletten. Wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (UGent) laten zien hoe festivaltoiletten ons kunnen helpen een einde te maken aan deze vrouwonvriendelijke toiletcultuur, met tot 63 % minder file.
‘Only The Lonely: deze priemgetallen zijn ‘slechts’ even eenzaam’
In 2020 was al bewezen dat er binnen de klasse van de zogenaamde delicate priemgetallen ook priemgetallen terug te vinden zijn die breed-delicaat zijn. En in 2021 ontdekten twee onderzoekers van de University of South Carolina dat die breed-delicate priemgetallen ‘slechts’ even eenzaam zijn als gewone priemgetallen. En dat in tijden van quarantaine.
Vrouwenurinoir: minder file aan het damestoilet
Rechtstaand plassen kan de wachttijd aan het damestoilet verminderen, schrijft wiskundige en wachtrij-expert Wouter Rogiest.
Hoe sta je minder lang in de file?
Sommige studies zeggen dat we zo'n drie jaar van ons leven bezig zijn met wachten. Wouter Rogiest geeft tips hoe we de wachttijden kunnen verminderen.
Truc voor een plaatsje op een terras
Het is zomer, de zon schijnt: terrasje doen! Pech als er geen plekje meer is op je favoriete terras. Wetenschappers van de Universiteit Gent weten wat terrasuitbaters daaraan kunnen doen. Ze berekenden hoe je het plaatsgebrek met 29 procent vermindert.
Chaos aan festivaltoog helpt je sneller aan bier
Aan de festivaltoog is de bedieningsvolgorde chaotisch en willekeurig. Gents onderzoek wijst uit dat die willekeur de festivalganger in sommige gevallen gewoon sneller aan bier helpt.
Zelfrijdende trucks: bumperklevers redden levens
Zullen zelfrijdende vrachtwagens minder files, minder uitstoot en minder ongevallen veroorzaken?
Grote partijen strijken extra winst op bij verkiezingen
Bij de verkiezingen van 25 mei kiezen de Belgen voor de Kamer, maar niet meer voor de Senaat. Gevolg: extra winst voor de grote partijen en verlies voor de kleintjes. Dat blijkt uit een wiskundige simulatie in Eos.
Ritsen: is laat invoegen beter?
Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Waarom is laat invoegen beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent), gespecialiseerd in wachtlijntheorie, laat er zijn licht over schijnen. Moeder, waarom ritsen wij?