ZOO Science
Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael verweven. ZOO Antwerpen is dan ook de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld, met een eigen wetenschappelijk zoölogisch centrum. Dag in, dag uit zijn wetenschappers en experten er aan de slag. Meestal anoniem. Met het platform ZOOscience.be brengen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael daar verandering in. Ontdek er de wereld áchter de dierentuinen. Ontdek waarom er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, ga mee naar Bulgarije waar recent monniksgieren in de natuur werden uitgezet en kom te weten hoe genetisch onderzoek de okapi’s helpt en waarom de wetenschappers hier haren verzamelen van goudkopleeuwaapjes om ze in Brazilië te helpen.
Meest behandelde onderwerpen:
Bigger is better bij bonobo's
In 2020 kreeg de bonobogroep in ZOO Planckendael het gezelschap van vijf nieuwe vrouwtjes. Met de komst van de nieuwe dieren behoort de groep tot één van de grootste bonobogroepen in Europa. Die groepsuitbreiding is gunstig voor de intelligente primaten die ook in de natuur in grote groepen volgens het fission-fusion principe samenleven.
Covidonderzoek bij zoogdieren
De coronapandemie treft niet alleen mensen, maar ook dieren. In samenwerking met Universiteit Antwerpen gingen we op zoek naar de aanwezigheid van het COVID-19-virus in 1.116 meststalen van de zoogdieren van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Biobank ZOO Antwerpen als back-up
ZOO Antwerpen is gestart met een bijzonder initiatief binnen de Europese dierentuinwereld, namelijk de ontwikkeling van een gecentraliseerde Biobank. Daarin worden biologische stalen van zoveel mogelijk individuele dieren uit Europese dierentuinen verzameld.
Wetenschappelijke analyses tonen aan: blije geadopteerde berberapen in ZOO Planckendael
Een familie berberapen, in 2019 opgevangen in de zoo van Panckendael, vertoont opnieuw hetzelfde gedrag als in de natuur. Dat blijkt uit nauwgezette observaties en wetenschappelijke analyses. De dieren kwamen uit een illegaal Pools kweekcentrum.
Genetici en biologen ontdekken ware leeftijd van Indonesische eiland Sulawesi
Genetisch onderzoek van dierenpopulaties kan ook geologische puzzels oplossen. Dat bewezen onder meer onderzoekers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Nieuwe wetenschappelijke studie moet olifantenherpes stoppen
Olifantenherpes komt voor in de natuur en in dierentuinen. ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael startten een nieuwe wetenschappelijke zoektocht naar een vaccin aan de Universiteit Utrecht.
Hoe onderzoek bij bonobo’s ons iets kan bijleren over menselijke evolutie
Doorgedreven onderzoek bij bonobo’s, één van onze meest nauwe verwanten, kan ons veel leren over de mens en onze evolutie. Mensen werken erg goed samen, maar waarom? Wetenschappers in ZOO Planckendael proberen dat momenteel uit te zoeken.
Eigen welzijnswetenschapper voor ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael
Op 1 augustus ging de vernieuwde wetgeving rond dierenwelzijn in dierentuinen van kracht. ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael werkten eraan mee en hebben sinds een jaar zelfs een eigen dierenwelzijnswetenschapper in dienst. Het is belangrijk om het welzijn van dieren in dierentuinen te evalueren op basis van wetenschappelijke en objectieve informatie. Resultaten kunnen leiden tot aanbevelingen en adviezen, nuttig om dierenwelzijn in dierentuinen te verbeteren.
Dierentuin onderzoekt invloed klimaatverandering op biodiversiteit
ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael springen mee in de bres voor het klimaat. Samen met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) startten ze recent een nieuw onderzoeksproject waarbij klimaat en biodiversiteit centraal staan.