ZOO Science
Wetenschappelijk onderzoek zit in het DNA van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael verweven. ZOO Antwerpen is dan ook de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld, met een eigen wetenschappelijk zoölogisch centrum. Dag in, dag uit zijn wetenschappers en experten er aan de slag. Meestal anoniem. Met het platform ZOOscience.be brengen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael daar verandering in. Ontdek er de wereld áchter de dierentuinen. Ontdek waarom er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, ga mee naar Bulgarije waar recent monniksgieren in de natuur werden uitgezet en kom te weten hoe genetisch onderzoek de okapi’s helpt en waarom de wetenschappers hier haren verzamelen van goudkopleeuwaapjes om ze in Brazilië te helpen.
Meest behandelde onderwerpen:
Unieke dubbele adoptie bij monniksgieren
Voor het eerst adopteerde een koppel monniksgieren tegelijkertijd twee jongen. Dat gebeurde onlangs in ZOO Planckendael. Eén kuiken kwam uit een Franse dierentuin, het andere uit het nest van een ander koppel monniksgieren in Planckendael. De dubbele adoptie is goed nieuws om de kweek van ernstig bedreigde monniksgieren omhoog te krijgen.
Het leven door een roze bril
Pinguïns, en andere vogels, zien anders dan wij. Door speciale lampen te installeren, zien de geslachtsrijpe dieren in ZOO Antwerpen voortaan paarsachtige vlakken op de snavel. Het effect moet koppels beter matchen en het kweeksucces stimuleren. Het experiment is uniek in Europa.
Aan de slag met museum-DNA
DNA-stalen nemen in musea in Brussel, Parijs, Londen en Chicago. Het lijkt niet de meest voor de hand liggende plaats. En toch is het wat wetenschappers van ZOO Antwerpen deden voor een studie die het DNA van dierentuinokapi’s met dieren in de natuur vergelijkt.
Gorilla’s, de tuiniers van het regenwoud
Gorilla’s blijken als grote fruiteters heel erg cruciaal voor het verspreiden van zaden en dus voor het natuurlijke herstel en de vernieuwing van het regenwoud. Ze mogen gerust ‘de tuiniers van het regenwoud’ genoemd worden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Onderzoek bij chimpansees geeft inzicht in evolutie van menselijk slaapgedrag
Een uitgebreide studie van ZOO Antwerpen over nachtelijk gedrag en slaap van chimpansees kan helpen om de impact van het zomer-en winteruur op de mens in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid werd onderzocht.