zwaartekrachtgolven
‘We beschrijven twee zwarte gaten als één hemellichaam’
Om zwaartekrachtgolven te onderzoeken, heb je niet alleen hele lange detectors nodig, maar ook een uitgebreid theoretisch instrumentarium om de opgepikte signalen te kunnen interpreteren. De Amerikaans-Italiaanse Alessandra Buonanno heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en zorgde er zo mee voor dat fysici wisten wat ze zagen toen ze in 2015 voor het eerst een zwaartekrachtgolf detecteerden.
België en Nederland in de running voor Einstein Telescoop
België en Nederland leggen troeven op tafel om Einstein Telescoop naar het drielandenpunt te halen.
Artificiële intelligentie speurt naar zwaartekrachtgolven
Een neuraal netwerk herkent een gravitationele trilling in een wip, terwijl de meest complexe algoritmen daar soms dagen voor nodig hebben.
Nu ook zwaartekrachtgolven gemeten van zichtbare objecten
Astronomen hebben dankzij de vangst van elektromagnetische straling van een duo van neutronensterren een nieuwe mijlpaal bereikt: voor het eerst kon een kosmisch object ‘gezien’ worden vanuit twee verschillende vensters.
Nobelprijs Natuurkunde naar ontdekkers zwaartekrachtgolven
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie Amerikanen die een hoofdrol hebben gespeeld in het ontwerp en de bouw van de twee LIGO-detectors. Die laserinterferometers konden twee jaar geleden voor het eerst een gravitatiegolf oppikken.
Wat zijn zwaartekrachtgolven?
De Nobelprijs voor Natuurkunde 2017 gaat naar Rainer Weiss, Barry C. Barish en Kip S. Thorne voor hun bijdragen aan de LIGO-detector en de observatie van zwaartekrachtgolven. Wat zijn die rimpelingen in de ruimtetijd eigenlijk?
De speurtocht naar zwaartekrachtgolven: een kroniek
In september 2015 mat de LIGO-detector voor het eerst zwaartekrachtgolven. Nederlands fysicus Jo van den Brand zat toen op de eerste rij.
Zwaartekrachtgolven voor de vierde keer waargenomen
Op 14 augustus werden opnieuw zwaartekrachtgolven gemeten. De golven zijn afkomstig van het botsen van twee zwarte gaten, op een afstand van 1,8 miljard lichtjaar van de aarde.
15 telescopen registreren elke twinkeling
Het Nederlands BlackGEM-observatorium maakt jacht op kosmische bronnen van zwaartekrachtgolven. De Nederlandse astronoom Paul Groot wil met vijftien robottelescopen de hele sterrenhemel in het oog houden en elk variërend en knipperend lichtpuntje registreren.