allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Nog veel onduidelijk over koolstofmonsters die Marsvoertuig heeft verzameld
NASA’s Marsvoertuig Curiosity heeft bodemmonsters onderzocht en de resultaten naar de aarde overgeseind. Een analyse van de koolstofisotopen in die stalen laat drie mogelijke verklaringen zien voor de oorsprong van de daarin aanwezige koolstof.
Hete exoplaneet heeft de vorm van een rugbybal
Ten gevolge van sterke getijdenkrachten lijkt de planeet WASP-103b meer op een rugbybal dan op een bol.
Einsteins relativiteitstheorie slaagt voor nauwkeurige ‘pulsar-duurproef’
Voor een experiment stelde een internationaal onderzoeksteam Einsteins relativiteitstheorie zestien jaar lang op de proef. Hun waarnemingen van twee om elkaar wentelende pulsars op 2400 lichtjaar van de aarde zijn de nauwkeurigste ooit, maar Einsteins theorie geeft nog steeds geen krimp.
In diepe, donkere maankraters ligt mogelijk CO2-ijs opgeslagen
In de donkere kraters rond de zuidpool van de maan kan niet alleen bevroren water, maar ook bevroren koolstofdioxide te vinden zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gebaseerd op gegevens van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).
NASA-ruimtesonde Parker is doelwit van talrijke ‘plasma-explosies’
NASA’s ‘vuurvaste’ Parker Solar Probe heeft last van het alom aanwezige stof in ons zonnestelsel. Tijdens zijn baanbeweging om de zon komt de ruimtesonde met snelheden van meer dan 100 kilometer per seconde in botsing met deze deeltjes, en dat levert wellicht meer schade op dan gedacht.
Vulkanische ‘activiteit’ in zwarte gaten veroorzaakt monumentale bellen van honderdduizenden lichtjaren
Astronomen hebben voor het eerst de volledige omvang waargenomen van de evolutie van heet gas dat door een actief zwart gat wordt geproduceerd. Het uitgestoten gas omvat een veel groter gebied dan eerder werd gedacht en treft objecten tot in de wijde omgeving.
Astronomen voorspellen supernova-explosie in 2037
In 2037 zal er een supernova opvlammen aan de sterrenhemel. Helaas wel zo ver weg dat zij alleen met grote telescopen zichtbaar zal zijn.
Waterstofverbranding geeft witte dwergen jonger uiterlijk
Witte dwergsterren kunnen er jonger uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Dat is ontdekt tijdens onderzoek met de Hubble Space Telescope naar witte dwergen in de bolvormige sterrenhoop M13, in het sterrenbeeld Hercules.
Poollicht stookt hoge atmosfeer van Jupiter op
Op basis van de hoeveelheid zonlicht die Jupiter ontvangt, zou de temperatuur bovenin zijn atmosfeer ongeveer –73°C moeten zijn. Maar in plaats daarvan is het er 500 graden warmer. Onderzoekers denken nu een verklaring te hebben voor dit raadsel.