allesoversterrenkunde.nl
Meest behandelde onderwerpen:
ESA bereidt zich voor op dubbele ‘flyby’ van Venus
Twee Europese ruimtesondes staan op het punt om langs Venus te scheren. Allebei gebruiken ze hun scheervlucht om enigszins af te remmen. Dat is nodig om dichter in de buurt van het centrum van het zonnestelsel te komen.
Eerste waarneming van licht van achterkant zwart gat
Een internationaal team van astronomen heeft voor het eerst licht waargenomen afkomstig van de achterkant van een zwart gat.
Astronomen nemen opvallend korte gammaflits waar
Astronomen hebben de kortste gammaflits ooit geregistreerd die door de implosie van een zware ster is veroorzaakt.
‘Dodendans’ van twee sterren zal uitdraaien op een supernova-explosie
Astronomen hebben twee sterren ontdekt die – uiteindelijk met catastrofale gevolgen – naar elkaar toe spiralen. De grootste van de twee sterren is al niet meer rond, maar druppelvormig.
Methaanraadsel op Mars nadert ontknoping
Planeetwetenschappers worstelen al jaren met de vraag waarom sommige meetinstrumenten methaangas op de planeet Mars detecteren en andere niet. Er lijkt nu een eenvoudige verklaring voor het waargenomen verschil te zijn gevonden.
Donkere materie: ‘echt spul’ of onbegrepen zwaartekracht?
Die vraagt verdeelt astronomen en natuurkundigen al jarenlang in twee kampen. Nieuw onderzoek verlegt de grens van donkerematerie-waarnemingen tot in de onbekende buitenregionen van sterrenstelsels, en legt daarmee verschillende modellen en theorieën langs de meetlat.
Donkere materie zet rem op draaiing centrale balk Melkweg
De draaiing van de centrale balk van ons Melkwegstelsel, die uit miljarden opeengehoopte sterren bestaat, is sinds zijn ontstaan met ongeveer een kwart vertraagd. Die afremming werd al dertig jaar geleden voorspeld, en is nu voor het eerst ook gemeten.
Hulp gevraagd bij de zoektocht naar ‘kwalstelsels’
Zoek mee naar sterrenstelsels in de vorm van een kwal.
Beweegt het Melkwegstelsel als een draaitol?
Vorig jaar kwamen wetenschappers tot de conclusie dat de vervorming van de Melkwegschijf niet statisch is, maar met net als een schommelende draaitol van oriëntatie verandert. Nieuw onderzoek plaatst daar vraagtekens bij.