Deze planetoïde loopt mogelijk schade op bij scheervlucht langs de aarde
De planetoïde 99942 Apophis vormt voorlopig geen bedreiging voor onze planeet, maar de aarde vormt mogelijk wel een bedreiging voor Apophis.
De planetoïde 99942 Apophis vormt voorlopig geen bedreiging voor onze planeet, maar de aarde vormt mogelijk wel een bedreiging voor Apophis.
Olifanten zijn meesters in het gebruiken van gereedschap. En ze kunnen elkaar daarbij dwarsbomen.
Sinds zijn vondst in de jaren 1980 staat een site met extreem goed bewaarde dinoskeletten in de Chinese Yixianformatie bekend als het tweede Pompeii. Alleen een plotse gebeurtenis als een vulkaanuitbarsting zou zoveel resten in zulk detail kunnen bewaren, heette het. Met de nieuwe uranium-lood dateringsmethode CA-ID-TIMS bewezen onderzoekers dat die theorie geen steek houdt.
Hoe gaat het met de huismus? Welke nieuwe vlindersoorten duiken op nu het klimaat verandert? En welke gaan achteruit? Onmogelijk daar iets over te zeggen zonder de tienduizenden Vlamingen die allerlei planten en dieren die ze zien, melden, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt.
In september vorig jaar registreerde de seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht een vreemde trilling die negen dagen lang aanhield. Wat was de oorzaak van dat seismologische signaal?
Sinds ik enkele jaren geleden de populaire app ObsIdentify op mijn smartphone heb gedownload, duren onze familiewandelingen minstens twee keer zo lang.
Lange tijd werd gedacht dat onze hersencellen vanaf een bepaalde leeftijd massaal afsterven. Dat valt mee, maar ons brein maakt op latere leeftijd wel minder verbindingen aan. Hoe zit dat?
Om de wintermaanden zo gezond mogelijk door te komen, slikken veel mensen extra vitamines, schreef De Morgen onlangs. Dat gebeurt niet altijd zonder ongemakken. ‘Vitamines B en C zijn wateroplosbaar, je ziet weleens dat deze vitamines misselijkheid veroorzaken’, zegt voedingsdeskundige Saskia Geurts. Hoe zit dat?
In De slimste mens ter wereld pronkte zangeres Emma Bale onlangs met een Oura ring. Die zou je stressgehalte, slaappatroon en fitheid kunnen meten en je leven zo in een gezonde richting sturen. Klopt dat wel?
Burgerwetenschapper Willy Van den Bergh doet al jaren onderzoek naar de bewogen geschiedenis van de kolonies in Merksplas en Wortel. Zijn werk voegt onbekende elementen aan de geschiedschrijving toe. ‘Ik vind het belangrijk dat deze verhalen ontsloten kunnen worden.’
Kinderen die nog te jong zijn om woorden als ‘mogelijk’, ‘onwaarschijnlijk’ en ‘onmogelijk’ te kennen, begrijpen het concept wel al. En wat ze als onmogelijk ervaren, geeft hun leerproces een boost.
Amerikaanse wetenschappers opperen dat er een verband bestaat tussen donkere energie en het aantal zwarte gaten in het heelal.
In Touché, het populaire programma op Radio 1, vertelde auteur Griet Op de Beeck op 20 oktober 2024 over haar zoektocht naar een antwoord op haar mentale problemen. Tijdens haar therapie, waarbij ze ook ketamine gebruikte als antidepressivum, kwamen herinneringen boven van seksueel misbruik die ze zou verdrongen hebben en waar ze zich niet bewust van was. Kan dat?
Ons heelal zal bij lange na niet lang genoeg bestaan om een willekeurig typende aap bij toeval het complete werk van Shakespeare te laten reproduceren. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Australische wiskundigen die het bekende gedachte-experiment onder de loep namen.
Dat de natuur waardevol is voor de mens, is al sinds enkele decennia duidelijk. Maar hoe zit die relatie tussen menselijk welzijn en natuur nu juist in elkaar? Je hoort het van drie experts op de Dag van de Wetenschap in de zoo van Antwerpen.
Michèle en Frank zijn twee gedreven burgerwetenschappers die zich het afgelopen jaar hebben ondergedompeld in de fascinerende wereld van de houtanatomie. Luiza Mitrache van het AfricaMuseum sprak hen over de uitdagingen en ontdekkingen van hun werk: ‘De eerste keer dat we de microscopische beelden zagen, was echt een wow-moment!’
Opvliegers, een lichaam dat de kilo’s opstapelt, brain fog, spierpijn, uitvallend haar en een opdrogende vagina. Ook al wil Tine Embrechts het in haar tv-programma Menopauzia luchtig aanpakken, de menopauze blijft niet echt iets om naar uit te kijken. Of toch wel?
Resistentie tegen de ene therapie kan de werkzaamheid van een andere verhogen. Dat mechanisme, ontdekt door Leuvense onderzoekers, kan artsen helpen om slimme behandelingen op te zetten.