Vooruitblik 2025 - Kan AI nieuwe wiskunde formuleren?
Wiskundige en winnaar van de Eos Pipet 2024 Sam Matteus kijkt uit naar verdere ontwikkelingen in generatieve AI, neurale netwerken en hun implicaties voor fundamenteel wiskundig onderzoek.
Wiskundige en winnaar van de Eos Pipet 2024 Sam Matteus kijkt uit naar verdere ontwikkelingen in generatieve AI, neurale netwerken en hun implicaties voor fundamenteel wiskundig onderzoek.
Gynaecoloog Hendrik Cammu werd dit jaar gecharmeerd door de ruime mediabelangstelling voor zijn vak.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een dubbelster ontdekt die dicht om Sagittarius A* – het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel – cirkelt. Het is voor het eerst dat een sterrenpaar in de omgeving van een superzwaar zwart gat is gedetecteerd.
Mensen met autisme vinden communicatie met andere mensen met autisme veel gemakkelijker. Hoe komt dat? Psycholoog Annabel Nijhof verwacht de komende jaren veel antwoorden.
Artificiële intelligentie en kunst lijken tang en varken te zijn. Moeten creatievelingen AI bannen of omarmen? Dat dilemma leggen we voor aan Wim De Bruycker, onderzoeker bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en medeoprichter van de werkgroep AIDA (Artificial Intelligence Design and Architecture).
De bewonderenswaardige moederliefde van de oorworm. Dat is voor bioloog Hans Van Dyck het inzicht van 2024.
Recente metingen met de Webb-ruimtetelescoop zetten vraagtekens bij de huidige inzichten omtrent de aard van exoplaneet Trappist-1 b.
Europa dwingt lidstaten de eigen ondergrond te verkennen naar kritieke grondstoffen. Breekt een gouden tijdperk aan voor geologische onderzoek?
Microgolven weerkaatsen op een andere manier tegen een stukje kanker dan tegen een stukje gezond weefsel. Machines kunnen de weerkaatste golf opvangen en onderzoeken waar ze vandaan komt.
Een op vier kinderen loopt een tandheelkundig trauma op na een val of sportincident. De kindertandartsen staan telkens weer voor een moeilijke opdracht, aangezien elke wonde anders is, een specifieke behandeling vraagt en jarenlang opgevolgd moet worden. Wat als men met één behandeling kind, ouder, en tandarts hiervan kan ontlasten? Well, there is a new kid in town: regeneratieve tandheelkunde.
Hormonen lijken de impact van chemotherapie bij borstkanker te beïnvloeden. Jonge vrouwen krijgen hun eerste chemo mogelijk het beste in de eerste helft van hun menstruatiecyclus.
Kooplieden brachten ook onbewust zaken van heinde en ver mee naar laatmiddeleeuws Vlaanderen. In een vijf eeuwen oude beerput zijn eitjes gevonden van een parasitaire worm die normaal enkel in en rond de tropen voorkomt.
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat door een deel van het H5N1-virus dat melkkoeien infecteert op één plek te wijzigen, het virus zich beter kan hechten aan menselijke celreceptoren. Daardoor ontstaat de vrees dat het virus zich gemakkelijker tussen mensen kan verspreiden.
Patiënten hebben in België het recht om hun zorgverlener vrij te kiezen. Het is immers belangrijk dat elke patiënt zich comfortabel voelt in de behandelrelatie. In de praktijk zien we dat patiënten hun keuzes vaak maken op basis van het gender, de afkomst of de religie van hun behandelend zorgverlener.
Ben je op zoek naar een tof wetenschapsboek voor onder de kerstboom (of gewoon voor jezelf)? De Eos-redactie raadt je deze boeiende, grappige en mooie boeken over wetenschap aan.
Smaken kunnen buiten de mond worden waargenomen. En dat heeft evolutionaire voordelen.
Nieuwe waarnemingen van de Webb-ruimtetelescoop suggereren dat het feit dat het heelal nu sneller uitdijt dan miljarden jaren geleden niet het gevolg is van een meetfout, maar van een nog onbekend kosmisch fenomeen.
Vlaanderen draineert zich droog, hoor je wel eens. Toch is helemaal stoppen met draineren geen optie in landbouwgebieden. Peilgestuurde drainage is een van de manieren om slimmer en dynamischer om te gaan met het waterpeil, vooral in vlakke zones. Toch is het agronomisch voordeel voor de landbouwer niet altijd even duidelijk.