Vooruitblik 2025 - Wat duizenden stambomen van Vlaamse voormoeders opleveren voor de wetenschap
Onderzoek van stambomen langs moederlijke lijn biedt nieuwe inzichten bieden in biologische verwantschap en genetische genealogie.
Onderzoek van stambomen langs moederlijke lijn biedt nieuwe inzichten bieden in biologische verwantschap en genetische genealogie.
Robots die niet voor elke specifieke taak opnieuw geprogrammeerd moeten worden, maar zichzelf dingen bijleren, komen dichterbij.
Bioloog Hans Van Dyck hoopt in 2025 meer inzicht te krijgen in de impact van directe en indirecte lichtvervuiling op nachtvlinders.
In 2024 verscheen een baanbrekende studie waarin wiskundigen aantoonden dat structuur niet altijd de sleutel is.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. In 2024 identificeerden onderzoekers een nieuw mechanisme dat mogelijk verbonden is met de vroege stadia van alzheimer.
Communicatiewetenschapper Brahim Zarouali kijkt uit naar de resultaten van onderzoek over fake news en online haatspraak. Die fenomenen zullen niet alleen de Amerikaanse samenleving, maar ook de wereldwijde democratieën beïnvloeden.
Traditionele kanalen, zoals televisie en printmedia, verliezen terrein, terwijl sociale media een steeds prominentere rol spelen in het vormen van politieke opinies.
2024 was het recordjaar van knokkelkoorts, een tropische ziekte veroorzaakt door het denguevirus en overgedragen door steekmuggen. Een heuse ‘muggenfabriek’ kan de ziekte helpen bestrijden.
In 2024 hebben astronomen met behulp van de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) verrassende waarnemingen gedaan die de gangbare theorieën over de vorming van sterrenstelsels uitdagen.
Naarmate systemen efficiënter worden, worden ze veel meer gebruikt, waardoor het totale energieverbruik alsnog stijgt. Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers stelde in 2024 vast dat die paradox ook geldt voor artificiële intelligentie.
Wiskundige en winnaar van de Eos Pipet 2024 Sam Matteus kijkt uit naar verdere ontwikkelingen in generatieve AI, neurale netwerken en hun implicaties voor fundamenteel wiskundig onderzoek.
Gynaecoloog Hendrik Cammu werd dit jaar gecharmeerd door de ruime mediabelangstelling voor zijn vak.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een dubbelster ontdekt die dicht om Sagittarius A* – het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel – cirkelt. Het is voor het eerst dat een sterrenpaar in de omgeving van een superzwaar zwart gat is gedetecteerd.
Mensen met autisme vinden communicatie met andere mensen met autisme veel gemakkelijker. Hoe komt dat? Psycholoog Annabel Nijhof verwacht de komende jaren veel antwoorden.
Artificiële intelligentie en kunst lijken tang en varken te zijn. Moeten creatievelingen AI bannen of omarmen? Dat dilemma leggen we voor aan Wim De Bruycker, onderzoeker bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en medeoprichter van de werkgroep AIDA (Artificial Intelligence Design and Architecture).
De bewonderenswaardige moederliefde van de oorworm. Dat is voor bioloog Hans Van Dyck het inzicht van 2024.
Recente metingen met de Webb-ruimtetelescoop zetten vraagtekens bij de huidige inzichten omtrent de aard van exoplaneet Trappist-1 b.
Europa dwingt lidstaten de eigen ondergrond te verkennen naar kritieke grondstoffen. Breekt een gouden tijdperk aan voor geologische onderzoek?