Europese uitbraak van apenpokken, wat moet je weten?
Verschillende Europese landen melden opvallend veel gevallen van apenpokken. Wat is er aan de hand?
Verschillende Europese landen melden opvallend veel gevallen van apenpokken. Wat is er aan de hand?
Nieuw onderzoek wijst erop dat twee diffuse sterrenstelsels die bijzonder weinig donkere materie – de meest voorkomende materie in het heelal – lijken te bevatten het gevolg zijn van een intergalactische botsing.
Veranderende niveaus van een specifiek eiwit stellen borstkankercellen in staat om door het lichaam te reizen.
Wat maakt dat bomen groeien? Fotosynthese, simpel toch? Zo eenduidig is het echter niet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat heeft gevolgen voor modellen die de CO2-opname van bossen in kaart brengen.
Nutrigenomics zou in de toekomst gezondheidsproblemen drastisch doen dalen door de voeding aan te passen aan de persoon in kwestie. Therapeuten zouden dan voedingsschema’s opstellen die rekening houden met je genen. Kan dat echt?
Een kleine, lang over het hoofd geziene structuur in de hersenstam is een cruciale poortwachter voor de signalen van ons lichaam.
Net als mensen kunnen ook dieren een posttraumatische stressstoornis oplopen door oorlogsgeweld. ‘De eerste reactie bij lawaai is vluchten, maar bij dieren in gevangenschap kan dat niet.’
De bodem is kurkdroog. De natuur en landbouwgewassen snakken naar water. Wat is de link met klimaatopwarming en hoe kunnen we onszelf weerbaarder maken tegen droogte?
Gewichtsstigma in de gezondheidszorg is schadelijk voor de gezondheid en moet worden uitgebannen, schrijft hoogleraar Rachel Batterham.
Op 4 mei werd de jaarlijkse Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen uitgereikt aan Antwerpse middelbare scholieren.
Een complete black-out tijdens een examen, het is een ware nachtmerrie voor menig student. Wat gebeurt er in de hersenen op het moment dat je je niets meer van de leerstof kunt herinneren?
Met de warme dagen flakkert ook de discussie over het nut van zonnecrème op. Volgens sommigen zijn deze crèmes, zelfs met hoge beschermingsfactor, zinloos om huidkanker te voorkomen. Ondertussen prijst de overheidscampagne ‘smeerweer.be’ ze wel aan. Toch blijft de zon weren de beste keuze.
Voor politieke peilingen vallen onderzoekers en nieuwsmedia doorgaans terug op kwantitatieve onderzoeksmethodes, waarbij meningen door middel van vragenlijsten worden omgezet in overzichtelijke cijfers en grafieken. Een mening valt echter niet altijd binnen de afgelijnde vraag- en antwoordmogelijkheden van een multiplechoicevraag. Volstaan kwantitatieve onderzoeksmethodes om de complexiteit van gedachten, ervaringen en meningen weer te geven?
De historische foto van Sagittarius A* is het hoogtepunt van een tientallen jaren durende astronomische zoektocht en een cruciale stap in de richting van een nieuw begrip van zwarte gaten, zwaartekracht en ruimtetijd.
De bevindingen helpen beter begrijpen waarom psychiatrische problemen en immuunstoornissen geregeld samen voorkomen.
In de vroege ochtend van 16 mei is het weer zover: de maan verdwijnt in de schaduwkegel van de aarde, met een totale maansverduistering tot gevolg. Ze valt waar te nemen in België, zij het behoorlijk laag aan de horizon.
Vandaag hebben astronomen tijdens gelijktijdige persconferenties over de hele wereld de eerste foto gepresenteerd van het superzware zwarte gat in het centrum van ons eigen Melkwegstelsel.
Waar komen de eerste landbouwers en bij uitbreiding wij, Europeanen, nu echt vandaan? Nieuw onderzoek met DNA-spitstechnologie werpt een opmerkelijk ander licht op wat de wetenschap tot nog toe aannam.